około 15 sztuk
2 porcje
200 g sera białego chudego
3-4 łyzki mleka
1 białko ubite na sztywą piane
1 szklanka maki pszennej 1850
szczypta soli
20-30 dag sliwek węgierek
sos:
200 ml jogurtu naturalnego
pół łyzeczki cymanonu
fruktuza do smaku
Ser miskujemy z mlekiem az bedzie gładki, prawie jak homogenizowany, ale gęsty. Dodajemy białko mieszamy, dodajemy mąke, maki tyle aby wyszło gęste, nieklejace sie do rąk ciasto, które da sie wałkować.
Ciasto wałkujemy na około 0.5 cm, kroimy na kwadraty 5 x 5cm, w kazdy zawiajmy połówke sliwki, formujac kulki. Wrzucamy na wrząca wode, gotujemy 10 min od wypłyniecia. Składniki sosu mieszamy i polewamy knedle na talerzu.
2 porcje
200 g sera białego chudego
3-4 łyzki mleka
1 białko ubite na sztywą piane
1 szklanka maki pszennej 1850
szczypta soli
20-30 dag sliwek węgierek
sos:
200 ml jogurtu naturalnego
pół łyzeczki cymanonu
fruktuza do smaku
Ser miskujemy z mlekiem az bedzie gładki, prawie jak homogenizowany, ale gęsty. Dodajemy białko mieszamy, dodajemy mąke, maki tyle aby wyszło gęste, nieklejace sie do rąk ciasto, które da sie wałkować.
Ciasto wałkujemy na około 0.5 cm, kroimy na kwadraty 5 x 5cm, w kazdy zawiajmy połówke sliwki, formujac kulki. Wrzucamy na wrząca wode, gotujemy 10 min od wypłyniecia. Składniki sosu mieszamy i polewamy knedle na talerzu.