- Gru 22, 2004
- 22,404
- 0
- 0
znakomity sos pomidorowy!
sos na 4 pizze
- puszka pomidorów w kostkach - ok 450 g (i tu jest problem, bo niektóre mają strasznie dużo tego sosu. Ja trafiłam na super pulpę pomidorową firmy muffi. Są w kosteczkach, ale bardzo drobnych - i całość jest porządnie gęsta)
- łyżka octu balsamicznego lub świeżo wyciśniętego soku cytryny (alnbo mieszanki powyższych)
- duża szczypta świeżo zmielonego czarnego pieprzu
- 0,5 łyżeczki suszonej bazylii (lub 1 łyżka świeżej posiekanej bazylii)
- 0,5 łyżeczki suszonego oregano (lub pół łyżki świeżej posiekanej bazylii)
- 0,5 łyżki czosnku granulowanego (lub 2 duże lub 3 małe ząbki czosnku, posiekane lub zmiażdżone)
- 0,5 łyżeczki soli
składniki dokładnie wymieszać. pomidorów pod żadnym pozorem nie podgrzewać. Można przechowywać w lodówce do tygodnia.
sos na 4 pizze
- puszka pomidorów w kostkach - ok 450 g (i tu jest problem, bo niektóre mają strasznie dużo tego sosu. Ja trafiłam na super pulpę pomidorową firmy muffi. Są w kosteczkach, ale bardzo drobnych - i całość jest porządnie gęsta)
- łyżka octu balsamicznego lub świeżo wyciśniętego soku cytryny (alnbo mieszanki powyższych)
- duża szczypta świeżo zmielonego czarnego pieprzu
- 0,5 łyżeczki suszonej bazylii (lub 1 łyżka świeżej posiekanej bazylii)
- 0,5 łyżeczki suszonego oregano (lub pół łyżki świeżej posiekanej bazylii)
- 0,5 łyżki czosnku granulowanego (lub 2 duże lub 3 małe ząbki czosnku, posiekane lub zmiażdżone)
- 0,5 łyżeczki soli
składniki dokładnie wymieszać. pomidorów pod żadnym pozorem nie podgrzewać. Można przechowywać w lodówce do tygodnia.