Drozdzowy placek ze sliwkami i kruszonka
Zaczyn:
4 lyzeczki suchych drozdzy
1/2 szklanki letniego mleka
1/2 szklanki maki
1/4 lyzeczki cukru
Ciasto:
1/2 szklanki letniego mleka
1/2 szklanki cukru
1 lyzka rumu (niekoniecznie)
1 lyzeczka ekstraktu z wanilii
skorka otarta z 1/2 cytryny
szczypta soli
4 lyzki (cwiartka kostki) rozpuszczonego masla
1 cale jajko
1 zoltko
2 3/4 szklanki maki
sliwki wegierki, okolo 20
Kruszonka:
180g maki
100g cukru
1 maly cukier waniliowy
1/2 kostki mocno rozgrzanego, roztopionego masla
1/4 lyzeczki cynamonu
Wlac mleko do duzej miski, dodac drozdze i zostawic na kilka minut. Dodac make i cukier i wymieszac. Przykryc i zostawic az podwoi swoja objetosc. Dodac pozostale skladniki i dobrze wyrobic. Ciasto powinno byc miekkie i elastyczne. Przykryc i zostawic do wyrosniecia na okolo 1 godzine, az podwoi swoja objetosc. W miedzyczasie przygotowac kruszonke - make wymieszac z cukrem, cukrem waniliowym i cynamonem, zalac goracym, roztopionym maslem i dobrze wszystkie skladniki polaczyc. Duza blache o wymiarach 43x30cm posmarowac maslem, wylozyc na nia wyrosniete ciasto, rozciagnac je rownomiernie (ciasto bedzie dosc cienkie). Ulozyc rzedami polowki sliwek (skorka do ciasta), posypac kruszonka (glownie pomiedzy sliwkami), przykryc sciereczka i zostawic do wyrosniecia na okolo 30 minut. Piec w temperaturze 180ºC, az ciasto lekko sie zrumieni.
Pyszne jeszcze cieple!
Zaczyn:
4 lyzeczki suchych drozdzy
1/2 szklanki letniego mleka
1/2 szklanki maki
1/4 lyzeczki cukru
Ciasto:
1/2 szklanki letniego mleka
1/2 szklanki cukru
1 lyzka rumu (niekoniecznie)
1 lyzeczka ekstraktu z wanilii
skorka otarta z 1/2 cytryny
szczypta soli
4 lyzki (cwiartka kostki) rozpuszczonego masla
1 cale jajko
1 zoltko
2 3/4 szklanki maki
sliwki wegierki, okolo 20
Kruszonka:
180g maki
100g cukru
1 maly cukier waniliowy
1/2 kostki mocno rozgrzanego, roztopionego masla
1/4 lyzeczki cynamonu
Wlac mleko do duzej miski, dodac drozdze i zostawic na kilka minut. Dodac make i cukier i wymieszac. Przykryc i zostawic az podwoi swoja objetosc. Dodac pozostale skladniki i dobrze wyrobic. Ciasto powinno byc miekkie i elastyczne. Przykryc i zostawic do wyrosniecia na okolo 1 godzine, az podwoi swoja objetosc. W miedzyczasie przygotowac kruszonke - make wymieszac z cukrem, cukrem waniliowym i cynamonem, zalac goracym, roztopionym maslem i dobrze wszystkie skladniki polaczyc. Duza blache o wymiarach 43x30cm posmarowac maslem, wylozyc na nia wyrosniete ciasto, rozciagnac je rownomiernie (ciasto bedzie dosc cienkie). Ulozyc rzedami polowki sliwek (skorka do ciasta), posypac kruszonka (glownie pomiedzy sliwkami), przykryc sciereczka i zostawic do wyrosniecia na okolo 30 minut. Piec w temperaturze 180ºC, az ciasto lekko sie zrumieni.
Pyszne jeszcze cieple!