- Gru 22, 2004
- 5,146
- 511
- 113
Wiejski chleb z Francji
trochę dłuższe przygotowanie, ale dzięki niemu otrzymujemy wyjątkowo ładny i smaczny chleb
Składniki:
950g mąki pszennej (najlepiej chlebowej)
50g mąki żytniej
650ml wody
18g (1łyżka) soli
30g zakwasu
z tego na zaczyn:
145g mąki pszennej, 10g mąki żytniej, 90ml wody wymieszać z 30g zakwasu. Odstawić przykryty na ok. 12 godzin w temperaturze pokojowej
Ciasto chlebowe:
Wymieszać pozostałe mąki z resztą wody. Zagniatać do dobrego połączenia wszystkich składników. Całość odstawić w przykrytej misce na ok. 1 godzinę. Dodać sól, jeszcze raz krótko zagnieść i połączyć z zaczynem (patrz wyżej). Zagniatać przez kilka minut, ewentualnie skorygować jeszcze ilość mąki lub wody â ciasto powinno być średnio ścisłe.
Ciasto powinno odpoczywać przykryte ok. 2 do 2,5 godzin. W trakcie wyrastania, po ok. 50-60 minutach ciasto zagnieść w specjalny sposób, aby uzyskać gładką i równą powierzchnię. W tym celu rozpłaszczamy kulę ciasta na blacie posypanym mąką lekko uderzając w jego powierzchnię, aby pozbyło się Co2. Następnie z każdej z czterech stron zawijamy na szerokość ok. 1/3 płat ciasta do góry. W ten sposób wspomagamy rosniecie oraz napinamy dolną część ciasta, która potem będzie tworzyła wierzch bochenka.
Po upływie wyżej wspomnianych 2 godzin podzielić ciasto na 2 części. Uformować 2 bochenki posługując się metodą zawijania jak wyżej, tak aby uzyskać gładką naprężoną powierzchnię chleba. Bochenki wkładamy delikatnie (zawinięciem do góry) do koszyczków do wyrastania. Czas wyrastania ok. 2 do 2,5 godzin w temperaturze ok. 25 st C. W chłodzie np. 10 st C można ten czas przedłużyć do 8 godzin, w lodówce (ok. 6 st C) do 18 godzin.
Przed włożeniem do pieca zalecana jest próba czy chleby są dobrze wyrośnięte. Kiedy po naciśnięciu palcem ciasto wraca natychmiast do pierwotnego kształtu â jest jeszcze za wcześnie; gdy potrzebuje trochę czasu zanim wyrówna się jego powierzchnia â jest gotowe.
Chleby wyjąć, naciąć delikatnie. Piec 40 â 45 min w temperaturze 240st C.
_________________________________
Upiekłam go. Dobrze wyrośnięty, delikatny miąższ chleba i chrupiąca skórka. Polecam !
![1zdj_francuski.JPG 1zdj_francuski.JPG](https://www.cincin.cc/data/attachments/74/74259-d638820b726c1596f7d466ecfbf20b40.jpg)
trochę dłuższe przygotowanie, ale dzięki niemu otrzymujemy wyjątkowo ładny i smaczny chleb
Składniki:
950g mąki pszennej (najlepiej chlebowej)
50g mąki żytniej
650ml wody
18g (1łyżka) soli
30g zakwasu
z tego na zaczyn:
145g mąki pszennej, 10g mąki żytniej, 90ml wody wymieszać z 30g zakwasu. Odstawić przykryty na ok. 12 godzin w temperaturze pokojowej
Ciasto chlebowe:
Wymieszać pozostałe mąki z resztą wody. Zagniatać do dobrego połączenia wszystkich składników. Całość odstawić w przykrytej misce na ok. 1 godzinę. Dodać sól, jeszcze raz krótko zagnieść i połączyć z zaczynem (patrz wyżej). Zagniatać przez kilka minut, ewentualnie skorygować jeszcze ilość mąki lub wody â ciasto powinno być średnio ścisłe.
Ciasto powinno odpoczywać przykryte ok. 2 do 2,5 godzin. W trakcie wyrastania, po ok. 50-60 minutach ciasto zagnieść w specjalny sposób, aby uzyskać gładką i równą powierzchnię. W tym celu rozpłaszczamy kulę ciasta na blacie posypanym mąką lekko uderzając w jego powierzchnię, aby pozbyło się Co2. Następnie z każdej z czterech stron zawijamy na szerokość ok. 1/3 płat ciasta do góry. W ten sposób wspomagamy rosniecie oraz napinamy dolną część ciasta, która potem będzie tworzyła wierzch bochenka.
Po upływie wyżej wspomnianych 2 godzin podzielić ciasto na 2 części. Uformować 2 bochenki posługując się metodą zawijania jak wyżej, tak aby uzyskać gładką naprężoną powierzchnię chleba. Bochenki wkładamy delikatnie (zawinięciem do góry) do koszyczków do wyrastania. Czas wyrastania ok. 2 do 2,5 godzin w temperaturze ok. 25 st C. W chłodzie np. 10 st C można ten czas przedłużyć do 8 godzin, w lodówce (ok. 6 st C) do 18 godzin.
Przed włożeniem do pieca zalecana jest próba czy chleby są dobrze wyrośnięte. Kiedy po naciśnięciu palcem ciasto wraca natychmiast do pierwotnego kształtu â jest jeszcze za wcześnie; gdy potrzebuje trochę czasu zanim wyrówna się jego powierzchnia â jest gotowe.
Chleby wyjąć, naciąć delikatnie. Piec 40 â 45 min w temperaturze 240st C.
_________________________________
Upiekłam go. Dobrze wyrośnięty, delikatny miąższ chleba i chrupiąca skórka. Polecam !
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: