Ogorki z czosnkiem:
4 kg sredniej wielkosci ogorkow
4 glowki czosnku
3 lyzki stolowe soli
1 szkl. oliwy
1/2 l octu 10%
6 lisci laurowych
3/4 kg cukru
15 ziaren ziela angielskiego
20 ziaren czarnego pieprzu
1 lyzeczka pieprzu ziolowego
1 lyzeczka slodkiej papryki
1 lyzeczka chilli
Ogorki bardzo dokladnie umyc, pokroic ze skora w plastry ok. 0,5 cm, dodac do tego ograny i pokrojony w cienkie plastry czosnek, dodac 3 lyzki soli i odstawic na noc zeby ogorki puscily sok.
Nastepnego dnia odlac sobie do jakiegos naczynia, a do ogorkow z czosnkiem dodac 1 szkl. podgrzanej oliwy.
Do odlanego wczesniej soku z ogorkow dodac 1/2 l octu i wszystkie wymienione wyzej przyprawy. Zalewe zagotowac, lekko przestudzic i cieplawa zalac ogorki.
Wkladac do wyparzonych sloikow, mocno zakrecac i pasteryzowac ok. 5 min od zagotowania.
Przepis dostalam w zeszlym roku od Pani, od ktorej kupuje warzywa na bazarku. Zrobilam i okazalo sie ze sa rewelacyjne i zniekaja w zastraszajacym tempie
pzdr
yenn
4 kg sredniej wielkosci ogorkow
4 glowki czosnku
3 lyzki stolowe soli
1 szkl. oliwy
1/2 l octu 10%
6 lisci laurowych
3/4 kg cukru
15 ziaren ziela angielskiego
20 ziaren czarnego pieprzu
1 lyzeczka pieprzu ziolowego
1 lyzeczka slodkiej papryki
1 lyzeczka chilli
Ogorki bardzo dokladnie umyc, pokroic ze skora w plastry ok. 0,5 cm, dodac do tego ograny i pokrojony w cienkie plastry czosnek, dodac 3 lyzki soli i odstawic na noc zeby ogorki puscily sok.
Nastepnego dnia odlac sobie do jakiegos naczynia, a do ogorkow z czosnkiem dodac 1 szkl. podgrzanej oliwy.
Do odlanego wczesniej soku z ogorkow dodac 1/2 l octu i wszystkie wymienione wyzej przyprawy. Zalewe zagotowac, lekko przestudzic i cieplawa zalac ogorki.
Wkladac do wyparzonych sloikow, mocno zakrecac i pasteryzowac ok. 5 min od zagotowania.
Przepis dostalam w zeszlym roku od Pani, od ktorej kupuje warzywa na bazarku. Zrobilam i okazalo sie ze sa rewelacyjne i zniekaja w zastraszajacym tempie
pzdr
yenn