ogórki z czosnkiem

yenulka

Member
Lis 16, 2004
4,354
1
0
Ogorki z czosnkiem:

4 kg sredniej wielkosci ogorkow
4 glowki czosnku
3 lyzki stolowe soli

1 szkl. oliwy
1/2 l octu 10%
6 lisci laurowych
3/4 kg cukru
15 ziaren ziela angielskiego
20 ziaren czarnego pieprzu
1 lyzeczka pieprzu ziolowego
1 lyzeczka slodkiej papryki
1 lyzeczka chilli

Ogorki bardzo dokladnie umyc, pokroic ze skora w plastry ok. 0,5 cm, dodac do tego ograny i pokrojony w cienkie plastry czosnek, dodac 3 lyzki soli i odstawic na noc zeby ogorki puscily sok.

Nastepnego dnia odlac sobie do jakiegos naczynia, a do ogorkow z czosnkiem dodac 1 szkl. podgrzanej oliwy.

Do odlanego wczesniej soku z ogorkow dodac 1/2 l octu i wszystkie wymienione wyzej przyprawy. Zalewe zagotowac, lekko przestudzic i cieplawa zalac ogorki.

Wkladac do wyparzonych sloikow, mocno zakrecac i pasteryzowac ok. 5 min od zagotowania.

Przepis dostalam w zeszlym roku od Pani, od ktorej kupuje warzywa na bazarku. Zrobilam i okazalo sie ze sa rewelacyjne i zniekaja w zastraszajacym tempie :mrgreen:

pzdr
yenn
 

kermidt

Member
Wrz 17, 2004
44,979
5
0
och! Wyobrazam sobie.

a mi 3 sloiki zostaly :dump:
az smiech cokolwiek zaczynac :dump:
 

yenulka

Member
Lis 16, 2004
4,354
1
0
a nie mozesz sobie dokupic sloikow?

pzdr
yenn
 

kermidt

Member
Wrz 17, 2004
44,979
5
0
zapieram sie rekami i nogami. sloik dolara kosztuje, a i bez tego nie bardzo sie oplaca przetwarzac, bo surowiec drogi w porownaniu do gotowych wyrobow na rynku.

Czy zupelnie nic, a nic ani kropelki wody sie nie dodaje?
I czy duze - litrowe sloiki moga byc?

Wiem! Znajomy ma kantyne! Zamowie u niego sloik 15-20 litrow :mrgreen:

choc wlasciwie jest jeden rodzaj, na ktory bym sie skusila. Prawdziwe weki ze szklana pokrywka na drutach i z gumkami uszczelniajacymi :mrgreen: Rozne sa zboczenia :mrgreen:
 

yenulka

Member
Lis 16, 2004
4,354
1
0
Kermidt - wody sie nic a nic nie dodaje.

Ziarenko - daj im ze dwa tygodnie, zeby skruszaly dobrze. Ja to chowam i dopiero na jesieni pozwalam jesc :mrgreen: Uwielbiam je, sa pyszne :mrgreen: I ten czosnek... mniam.

pzdr
yenn
 

kermidt

Member
Wrz 17, 2004
44,979
5
0
14 @ pol litra? czy mniejsze?
trzy dzemy mi sie koncza w lodowce :mrgreen: , a na ogorki jeszcze nie sezon. Z polowy zrobie i juz
icon_razz.gif
 

kermidt

Member
Wrz 17, 2004
44,979
5
0
Ziarenko zrobila 14 sloikow po dzemach. A ja mam duze dzemy. Pol litra. Polskie sa 250-300. To moze mi te 5 sloikow co mam wystarczy na polowe?
To znow mysle, ze sie tak dobrze zapowiadaja, ze za malo bedzie :cry:

aj tymczasem ide skrecic regal w spizarce, cobym miala gdzie stawiac.
 

yenulka

Member
Lis 16, 2004
4,354
1
0
ten czosnek to pozniej jest taki fajny, traci ten ostry aromat czosnkowy, i mozna go normalnie luzem wcinac - jak pierwszy raz robilam to sie za glowe zlapalam ze tyle tego czosnku - okazuje sie ze caly smak w tym czosnku :mrgreen:

mam nadzieje ze Ci bedzie smakowalo

pzdr
yenn
 

yenulka

Member
Lis 16, 2004
4,354
1
0
ja to jem dopiero na jesieni :mrgreen:

ale mysle ze jak za jakies dwa tygodnie to powinny juz byc dobre

pzdr
yenn
 

kermidt

Member
Wrz 17, 2004
44,979
5
0
ach wy! Smak tylko robicie. A ja ciagle czekam na sezon
icon_sad.gif


juz brzoskwinie sprzedaja na koszyczki wiec tuz - tuz.
 

gabka

Member
Mar 20, 2005
181
0
0
Mój znajomy robi te ogórki pasjami i wiecie co...on ich juz nie pasteryzuje, spokojnie wytrzymują przez całą zimę :shock:
 

Bazylka

Member
Wrz 24, 2004
910
0
0
Mój znajomy robi te ogórki pasjami i wiecie co...on ich juz nie pasteryzuje, spokojnie wytrzymują przez całą zimę :shock:
Zrobiłam w zeszłym roku górki chili bez pasteryzowania, były świetne, część przechowałam w piwnicy, a na wiosnę w słoiczku były OK ale w smaku prawie rozpuszczały się(takie miękkie-nie potrafiłam tego zjeść).
Teraz te pasteryzowałam.
 

Ziarenko

Member
Wrz 13, 2004
456
1
0
Ziarenko zrobila 14 sloikow po dzemach. A ja mam duze dzemy. Pol litra. Polskie sa 250-300. To moze mi te 5 sloikow co mam wystarczy na polowe?
Przepraszam Kermidt, nie zauważyłam Twojego postu. Moje dżemowe słoiczki to takie mniejsze, nie wiem ile, ale na pewno nie pół litra.

A ja jestem po pierwszym próbowaniu :mrgreen: Ogóraski wyszły bardzo dobre, fajna ta zalewa, taka słodko-octowa, ale mi ten czosnek jednak troszkę nie pasuje do ogórków i przeszkadza :oops:
Mam zamiar zrobić jeszcze jedną porcję z takich samych proporcji, ale bez czosnku. Też powinny być bardzo pyszne :mrgreen:
 

kermidt

Member
Wrz 17, 2004
44,979
5
0
a ja cierpliwa. u nas jeszcze nie sezon :mrgreen:
dziekuje bardzo.
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy