- Wrz 13, 2004
- 8,558
- 21
- 38
pozwalam sobie tutaj ten temat umiescic zeby nie zniknal
Autorem jest bajaderka:
Drozdzowe ABC:
1. Drozdze powinny byc swieze, jezeli uzywamy suchych to powinny byc przechowywane po otworzeniu opakowania w lodowce.
2. Wszystkie skladniki ciasta powinny byc w temperaturze pokojowej ? zimne skladniki bardzo wydluza czas rosniecia ciasta.
3. Plyn powinien byc odpowiednio cieply, jezeli mieszamy drozdze z plynem to 45-46ºC, a jezeli mieszamy suche drozdze z maka to okolo 50ºC.
4. Miejsce, w ktorym rosnie ciasto powinno byc odpowiednio cieple ? dobrym miejscem do tego jest piekarnik z wlaczona zarowka. Lub mozna rozgrzac piekarnik (najnizsza temperatura) prze 1 minute, wylaczyc I wtedy wlozyc ciasto do rosniecia.
Problemy z ciastem drozdzowym:
1. Za gruba skorka
- za duzo maki
- za krotki okres rosniecia
- temperatura piekarnika za niska
2. Ciasto kruszy sie po upieczeniu:
- zle i za krotko wyrobione ciasto
- dodano za duzo maki
- ciasto roslo w zbyt cieplym miejscu
- ciasto roslo za dlugo (szczegolnie drugie rosniecie)
- za niska temperatura piekarnika
3. Ciasto ma lekko kwasny smak
- ciasto roslo w zbyt cieplym miejscu i zbyt szybko uroslo
- ciasto roslo za dlugo
4. Ciasto nie chce rosnac
- plyn uzyty do ciasta byl za zimny
- ciasto jest zbyt sztywne I twarde
- miejsce, w ktorym rosnie ciasto jest za zimne
5. Ciasto ma ciemne smugi
- niezbyt dobrze wymieszane i wyrobione ciasto
- miska, w ktorej rosnie ciasto za mocno natluszczona
- ciasto nie bylo przykryte podczas rosniecia i powstala twarsza skorka
6. Ciasto po upieczeniu ma nierowne dziury
- niedokladne ?odgazowanie? ciasta podczas formowania
- ciasto roslo zbyt dlugo przed pieczeniem
7. Ciasto jest wilgotne od spodu po upieczeniu
- ciasto zostalo w foremce zbyt dlugo po upieczeniu
8. Ciasto peka na bokach
- zbyt goracy piekarnik
- ciasto roslo za krotko
- zle uformowany bochenek
9. Ciasto peka na wierzchu
- ciasto wystyglo bardzo gwaltownie
- ciasto bylo bardzo twarde I sztywne przed pieczeniem
- ciasto nie bylo dobrze wymieszane I wyrobione
10. Ciasto po upieczeniu jest bardzo wilgotne w srodku i ma grudkowata konsystencje
- ciasto jest niedopieczone
- za krotki okres rosniecia przed pieczeniem
11. Ciasto po upieczeniu jest ciezkie I zwarte
- dodano za duzo maki
- niewystarczajacy czas wyrastania
- niektore chleby z natury sa ciezsze (z maki razowej czy zytniej)
12. Ciasto nie rumieni sie podczas pieczenia
- blacha jest zbyt jasna, blyszczaca i za duza I odbija za duzo ciepla nie pozwalajac na rownomierne rumienienie
- za duza blacha w stosunku do piekarnika, co powoduje niewystarczajaca cyrkulacje powietrza
13. Upieczone ciasto ma intensywny zapach i smak drozdzy
- ciasto roslo za dlugo
- miejsce, w ktorym roslo ciasto bylo za cieple
14. Upieczone ciasto jest suche, kruszy sie I jest grudkowate
- za dlugi czas rosniecia (szczegolnie drugi)
- dodano za duzo maki podczas wyrabiania
- ciasto nie bylo dobrze wyrobione
- za niska temperatura piekarnika
15. Ciasto opadlo podczas pieczenia
- za dlugi okres rosniecia, ciasto wyroslo za bardzo i stalo sie za lekkie, za wysokie
_________________
Pozdrowienia,
Ania
"Happiness is good health and a bad memory."
- Ingrid Bergman
Autorem jest bajaderka:
Drozdzowe ABC:
1. Drozdze powinny byc swieze, jezeli uzywamy suchych to powinny byc przechowywane po otworzeniu opakowania w lodowce.
2. Wszystkie skladniki ciasta powinny byc w temperaturze pokojowej ? zimne skladniki bardzo wydluza czas rosniecia ciasta.
3. Plyn powinien byc odpowiednio cieply, jezeli mieszamy drozdze z plynem to 45-46ºC, a jezeli mieszamy suche drozdze z maka to okolo 50ºC.
4. Miejsce, w ktorym rosnie ciasto powinno byc odpowiednio cieple ? dobrym miejscem do tego jest piekarnik z wlaczona zarowka. Lub mozna rozgrzac piekarnik (najnizsza temperatura) prze 1 minute, wylaczyc I wtedy wlozyc ciasto do rosniecia.
Problemy z ciastem drozdzowym:
1. Za gruba skorka
- za duzo maki
- za krotki okres rosniecia
- temperatura piekarnika za niska
2. Ciasto kruszy sie po upieczeniu:
- zle i za krotko wyrobione ciasto
- dodano za duzo maki
- ciasto roslo w zbyt cieplym miejscu
- ciasto roslo za dlugo (szczegolnie drugie rosniecie)
- za niska temperatura piekarnika
3. Ciasto ma lekko kwasny smak
- ciasto roslo w zbyt cieplym miejscu i zbyt szybko uroslo
- ciasto roslo za dlugo
4. Ciasto nie chce rosnac
- plyn uzyty do ciasta byl za zimny
- ciasto jest zbyt sztywne I twarde
- miejsce, w ktorym rosnie ciasto jest za zimne
5. Ciasto ma ciemne smugi
- niezbyt dobrze wymieszane i wyrobione ciasto
- miska, w ktorej rosnie ciasto za mocno natluszczona
- ciasto nie bylo przykryte podczas rosniecia i powstala twarsza skorka
6. Ciasto po upieczeniu ma nierowne dziury
- niedokladne ?odgazowanie? ciasta podczas formowania
- ciasto roslo zbyt dlugo przed pieczeniem
7. Ciasto jest wilgotne od spodu po upieczeniu
- ciasto zostalo w foremce zbyt dlugo po upieczeniu
8. Ciasto peka na bokach
- zbyt goracy piekarnik
- ciasto roslo za krotko
- zle uformowany bochenek
9. Ciasto peka na wierzchu
- ciasto wystyglo bardzo gwaltownie
- ciasto bylo bardzo twarde I sztywne przed pieczeniem
- ciasto nie bylo dobrze wymieszane I wyrobione
10. Ciasto po upieczeniu jest bardzo wilgotne w srodku i ma grudkowata konsystencje
- ciasto jest niedopieczone
- za krotki okres rosniecia przed pieczeniem
11. Ciasto po upieczeniu jest ciezkie I zwarte
- dodano za duzo maki
- niewystarczajacy czas wyrastania
- niektore chleby z natury sa ciezsze (z maki razowej czy zytniej)
12. Ciasto nie rumieni sie podczas pieczenia
- blacha jest zbyt jasna, blyszczaca i za duza I odbija za duzo ciepla nie pozwalajac na rownomierne rumienienie
- za duza blacha w stosunku do piekarnika, co powoduje niewystarczajaca cyrkulacje powietrza
13. Upieczone ciasto ma intensywny zapach i smak drozdzy
- ciasto roslo za dlugo
- miejsce, w ktorym roslo ciasto bylo za cieple
14. Upieczone ciasto jest suche, kruszy sie I jest grudkowate
- za dlugi czas rosniecia (szczegolnie drugi)
- dodano za duzo maki podczas wyrabiania
- ciasto nie bylo dobrze wyrobione
- za niska temperatura piekarnika
15. Ciasto opadlo podczas pieczenia
- za dlugi okres rosniecia, ciasto wyroslo za bardzo i stalo sie za lekkie, za wysokie
_________________
Pozdrowienia,
Ania
"Happiness is good health and a bad memory."
- Ingrid Bergman