SEZAMOWE CIASTECZKA SZCZĘŚCIA
Podobno ziarno sezamowe jest w Afryce symbolem powodzenia, stąd nazwa ciasteczek. Są wyśmienite, pysznie chrupiące, otoczone sezamową skorupką. U mnie w domu bardziej lubiane niż sezamki. Tutaj nowe zdjęcia i lekko zmodyfikowana wersja przepisu.
ilość:40 szt (2 duże blaszki do pieczenia)
2/3 szkl (100 g) uprażonego na patelni sezamu
100g masła
1/2 szkl (100 g) białego cukru
1/2 szkl (85 g) jasnego brązowego cukru
1 jajko
1 opakowanie cukru waniliowego
1 i 1/4 szkl (170 g) mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki cynamonu
Utrzeć masło z 2 rodzajami cukru i cukrem waniliowym. Dodać jajko. Wymieszać mąkę z proszkiem, solę i cynamonem i stopniowo dodawać do ciasta nadal ucierając. Na koniec wmieszać do ciasta połowe uprażonego sezamu. wstawic ciasto na min. 1 godz. do lodówki. Następnie po wyjęciu formować kulki średnicy ok.3cm ( ja nabieram ciasto łyżeczką i formuję kulki dłonią). Każdą kulkę obtaczać w pozostałym sezamie, kłaść na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i lekko rozpłaszczać dłonią. Ukladac na blaszkach zachowujac duze odstepy miedzy ciasteczkami - maksimum 20 kulek na duza blaszke od piekarnika.
Piec ok. 10-15min w 190 stopniach, aż będą złote ( złote! nie brązowe, nie wolno ich przepiec). Zdejmować z papieru do pieczenia dopiero po ostygnięciu.
Życzę smacznego wszystkim ciasteczkowym potworom
Podobno ziarno sezamowe jest w Afryce symbolem powodzenia, stąd nazwa ciasteczek. Są wyśmienite, pysznie chrupiące, otoczone sezamową skorupką. U mnie w domu bardziej lubiane niż sezamki. Tutaj nowe zdjęcia i lekko zmodyfikowana wersja przepisu.
ilość:40 szt (2 duże blaszki do pieczenia)
2/3 szkl (100 g) uprażonego na patelni sezamu
100g masła
1/2 szkl (100 g) białego cukru
1/2 szkl (85 g) jasnego brązowego cukru
1 jajko
1 opakowanie cukru waniliowego
1 i 1/4 szkl (170 g) mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki cynamonu
Utrzeć masło z 2 rodzajami cukru i cukrem waniliowym. Dodać jajko. Wymieszać mąkę z proszkiem, solę i cynamonem i stopniowo dodawać do ciasta nadal ucierając. Na koniec wmieszać do ciasta połowe uprażonego sezamu. wstawic ciasto na min. 1 godz. do lodówki. Następnie po wyjęciu formować kulki średnicy ok.3cm ( ja nabieram ciasto łyżeczką i formuję kulki dłonią). Każdą kulkę obtaczać w pozostałym sezamie, kłaść na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i lekko rozpłaszczać dłonią. Ukladac na blaszkach zachowujac duze odstepy miedzy ciasteczkami - maksimum 20 kulek na duza blaszke od piekarnika.
Piec ok. 10-15min w 190 stopniach, aż będą złote ( złote! nie brązowe, nie wolno ich przepiec). Zdejmować z papieru do pieczenia dopiero po ostygnięciu.
Życzę smacznego wszystkim ciasteczkowym potworom
Ostatnią edycję dokonał moderator: