- Gru 22, 2004
- 22,404
- 0
- 0
Baba ziemniaczana
2 kg ziemniaków (pytamy chłopa z bazarku,ktore najlepsze)
3 duże jaja
40 dag boczku wędzonego
2 średnie cebule zeszklone
łyzka mąki pszennej, jeśli ziemniaki są zbyt rzadkie
pieprz, sól, do smaku
2 garście majeranku
Ucieramy ziemniaki, wbijamy cale jajka, dodajemy podsmażony, pokrojony w cienkie plasterki boczek i cebulę, solimy, pieprzymy.
Wszystko mieszamy, jeśli ziemniaki puściły zbyt dużo soku, dodajemy łyżkę pszennej mąki (ja lubię miękką więc tego prawie nigdy nie robię)
Masę wylewamy na posmarowaną olejem formę blaszaną lub naczynie żaroodporne.
Wierzch obficie posypujemy roztartym w dłoniach majerankiem. Pieczemy 1- 1,5 godziny w dziwnej temperaturze. babcia wkłada to do 200, zwiększa do 250, potem włącza sam dół, potem zmniejsza do 200 a ostanie 20 minut dochodzi w wyłączonym <!--emoid
--><!--endemo-->
zdjecia nei ma, bo bałam się odejść od stołu po aparat <!--emoid
--><!--endemo-->
Ale dostarczę.
jest przepyszna!
2 kg ziemniaków (pytamy chłopa z bazarku,ktore najlepsze)
3 duże jaja
40 dag boczku wędzonego
2 średnie cebule zeszklone
łyzka mąki pszennej, jeśli ziemniaki są zbyt rzadkie
pieprz, sól, do smaku
2 garście majeranku
Ucieramy ziemniaki, wbijamy cale jajka, dodajemy podsmażony, pokrojony w cienkie plasterki boczek i cebulę, solimy, pieprzymy.
Wszystko mieszamy, jeśli ziemniaki puściły zbyt dużo soku, dodajemy łyżkę pszennej mąki (ja lubię miękką więc tego prawie nigdy nie robię)
Masę wylewamy na posmarowaną olejem formę blaszaną lub naczynie żaroodporne.
Wierzch obficie posypujemy roztartym w dłoniach majerankiem. Pieczemy 1- 1,5 godziny w dziwnej temperaturze. babcia wkłada to do 200, zwiększa do 250, potem włącza sam dół, potem zmniejsza do 200 a ostanie 20 minut dochodzi w wyłączonym <!--emoid
zdjecia nei ma, bo bałam się odejść od stołu po aparat <!--emoid
Ale dostarczę.
jest przepyszna!
Ostatnią edycję dokonał moderator: