Chleb grahamkowy na zakwasie dla leniwych

Linn

Member
Wrz 17, 2004
8,842
0
0
Chleb grahamkowy na zakwasie dla leniwych

Wieczorem robimy zakwas w maszynie:
/ Program Dough= wyrabianie - 10 minut /
100 g maki typu manitoba / tzw. silnej /
100 ml cieplej wody
50 g swiezych drozdzy
Maszyne opatulamy czyms cieplym, aby w nocy nie zmarzla / a wlasciwie, aby nie zmarzl zakwas /.

Rano dodajemy pozostale skladniki z przepisu podstawowego:
250 g maki grahamkowej
150 g maki pszennej chlebowej
200 ml cieplej wody
2 lyzki oliwy extravergine
1 plaska lyzeczka cukru
1,5-2 lyzeczki soli
7.5 g swiezych drozdzy

Program Basic, skorka Dark

Mozna upiec w piekarniku, ale leniwi pieka w maszynie.

Mozna tak zrobi chleb wg innych przepisow:
skladniki zakwasu i reszty musza w sumie odpowiadac przepisowi podstawowemu.
 
Lis 27, 2004
3,568
0
0
Linn, a grahamkowa u nas to jaka? Semi-integrale?

A tytuł ładny, bardzo ładny...
icon_smile.gif


MzM
 

Linn

Member
Wrz 17, 2004
8,842
0
0
Ja grahamkowa nazywam wlasnie "integrale", ale raczej z uwagi na efekt koncowy. Moge sie mylic, ale na razowa mi raczej nie wyglada.
 
Lis 27, 2004
3,568
0
0
Aaaa, dzięki! Ja się sama "zwodzę", że integrale to razowa, bo to najbliżej razowej tutaj. Nic lepsego tu nie ma.
icon_sad.gif

Ale chyba masz rację!
icon_smile.gif


MzM
 

Johasia

Member
Wrz 14, 2004
11,744
0
0
A razowa się nada? Czy ew. do zwykłej dodać (ile?) otrąb?
 

Linn

Member
Wrz 17, 2004
8,842
0
0
Mysle, ze otreby mozna dodac. Ta grahamkowa ma takie rozne ciemne "smiecie" w srodku.
O razowej to ja nic nie pisze, gdyz u mnie jest niedostepna. Mysle, jedneak, ze z razowa chleb bedzie razowy. Tam i tak jest pszenna, wiec powinien chyba wyjsc. Trezba ewentualnie porwnac z przepisami na razowce.
 

Linn

Member
Wrz 17, 2004
8,842
0
0
Lisoko, a co to za awatar taki sliczny? Awatar jak awatra, ale dzieciaczek milutki. A drozdze nalezy zmniejszac wg odwagi i wynikow.
A ja ostatnio zapytalam piekarza o numer maki grahamkowej / ktora tu robi za razowa /, to zrobil takie oczy :shock: Wiecej jak 1200 bym jej jednak nie dala.
 

Liska

Member
Lis 27, 2004
3,631
0
0
Lisoko, a co to za awatar taki sliczny? Awatar jak awatra, ale dzieciaczek milutki. A drozdze nalezy zmniejszac wg odwagi i wynikow.
A ja ostatnio zapytalam piekarza o numer maki grahamkowej / ktora tu robi za razowa /, to zrobil takie oczy :shock: Wiecej jak 1200 bym jej jednak nie dala.
Linn, to moje Maleństwo:)
Chleb jeszcze dziś jest świeżutki i pachnący.

Wam brakuje mąki razowej, a ja marzę o zgrzewce mąki z pszenicy durum. Może jakiś barter? :wink:
 

Linn

Member
Wrz 17, 2004
8,842
0
0
Jest po prostu sliiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiczne.
Co do maki, jest w Bomi i Makro / podobno /. W Makro chyba w duzych opakowaniach.
 

Liska

Member
Lis 27, 2004
3,631
0
0
Linn, chyba się uzależniłam od tego przepisu...
Mam pytanie, czy Ty dajesz taką ilość drożdży, jak w przepisie? Ja na początek daję 2-4 g i później, nad ranem dorzucam jeszcze ze 2 g, a i tak chleb wyrasta pięknie.

I druga sprawa - czy sądzisz, że mogę zrobić w ten sposób zakwas z mąki żytniej?

Pozdrawiam poświątecznie
 

Penia

Member
Wrz 15, 2004
376
0
0
Chlebek pyszny, naprawdę dla leniwych :lol: , ale często go za to robię.
 

Bea73

Member
Maj 28, 2007
12,223
0
0
pytanie: czy tu ma byc naprawde 50g drozdzy na 500g maki???
gruebel_2.gif
czy to jednak pomylka??
gruebel_2.gif