Ziemniaki szał(wi)owe

Johasia

Member
Wrz 14, 2004
11,744
0
0
4 średnie ziemniaki
4 łyżki oleju lub masła
1 duża cebula pokrojona w plasterki
2 ząbki czosnku posiekane
2-3 łyżeczki roztartej szałwi
sól do smaku
1/4 łyżeczki pieprzu (dowolnie)


1. Nieobrane ziemniaki dokładnie wyszorować pod bieżącą wodą, przepołowić wzdłuż, pokroić na plasterki, wypłukać, osączyć, osuszyć w ścierce.

2. Olej lub masło rozgrzać na dużej patelni z pokrywą, na średnim odgniu, włożyć cebulę i ziemniaki, osolić, przykryć, zmniejszyć płomień, smażyć 10 minut często wstrząsając patelnią.

3. Odkryć, posypać czosnkiem, szałwią, przyprawić pieprzem, zamieszać, przykryć i smazyć dalsze 5 minut.

Podawać do smażonego mięsa, pieczonego drobiu lub z kefirem albo zsiadłym mlekiem na kolację.


Przepis podany przez Katarzynę Pospieszyńską kiedyś dawno w tv, i wydrukowany w gazecie TIM. Nosił on nazwę "ziemniaki szałowe", ale ja podejrzewam, że głodny zecer zjadł dwie literki... :mrgreen:
 

Pimpek

Member
Lis 30, 2005
1,641
0
0
W sumie to już dawno temu robiłam te ziemniaczki o dopiero post Marge mi o tym przepomniał.
Więc dopisuję sie że są bardzo dobrutkie, tylko tej szałwii nie za bardzo czuć, może ja jakąś zdechłą miałam? :rool:
Ale polecam bo są brdzo fajne jako dodatek do obiadu
icon_lol.gif