Piwoszki
2 szklanki mąki
1/2 szklanki piwa
kostka margaryny (250g)
Margarynę zetrzeć, dodać piwo i makę, ugnieść ciasto, bardzo szybko. Wykrawać ciasteczka, na środek kłaść dżem i piec.
Kruche ciasteczka bez jajek
200g maki
200g cukru
200g margaryny
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Margaryne utrzeć do białości, dodać cukier i dalej ucierać, wsypać mąkę z proszkiem i zagnieść. Rozwałkować i wykrawać ciasteczka. Mozna posmarowac z wierzchu mlekiem i posypać makiem, pokruszonymi orzechami czy sezamem.
Ciastko kruche
500g maki
kostka margaryny
szklanka kwaśnej śmietany
Zagnieść wszystko, do lodówki. Wykrawać ciasteczka i piec, potem posmarować dżemem, marmoladą i posklejać razem dwa ze sobą. to samo ciasto można wykorzystać tak; wykrawać kólka, wkładać do środka cząstkę jabłka, posypac cukrem i cynamonem i zlepić jak pierożka. Upiec.
2 szklanki mąki
1/2 szklanki piwa
kostka margaryny (250g)
Margarynę zetrzeć, dodać piwo i makę, ugnieść ciasto, bardzo szybko. Wykrawać ciasteczka, na środek kłaść dżem i piec.
Kruche ciasteczka bez jajek
200g maki
200g cukru
200g margaryny
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Margaryne utrzeć do białości, dodać cukier i dalej ucierać, wsypać mąkę z proszkiem i zagnieść. Rozwałkować i wykrawać ciasteczka. Mozna posmarowac z wierzchu mlekiem i posypać makiem, pokruszonymi orzechami czy sezamem.
Ciastko kruche
500g maki
kostka margaryny
szklanka kwaśnej śmietany
Zagnieść wszystko, do lodówki. Wykrawać ciasteczka i piec, potem posmarować dżemem, marmoladą i posklejać razem dwa ze sobą. to samo ciasto można wykorzystać tak; wykrawać kólka, wkładać do środka cząstkę jabłka, posypac cukrem i cynamonem i zlepić jak pierożka. Upiec.