Paszteciki ze szpinakiem

Alka

Member
Wrz 17, 2004
1,610
0
0
733.jpg

Ciasto:
250 g masła
2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka mąki kukurydzianej
5 dag drożdży
2-3 łyżki kefiru

Wszystko zagniatamy i pozostawiamy do wyrośnięcia na ok. godzinę. Jak wyrośnie podsypujemy mąką i zagniatamy delikatnie, dzielimy na 2 części, wałkujemy na pasek o szerokości ok. 20 cm i długościok. 40 cm. Nadzienie kładziemy na szerokości jakieś 4/5 i zwijamy w rulonik. Po zwinięciu tniemy ostrym nożem. Zostawiamy na blaszce ok 15 munut aby troszkę się ruszylo i pieczemy w temperaturze 180 st. ok 20 minut.

Nadzienie:
500 g mrożonego szpinaku
2 średnie cebule
3-4 ząbki czosnku
serek tofu
sól, pieprz

Szpinak gotujemy w garnuszku, cebulkę tniemy na kostkę - nie musi być drobna - i smażymy na szklisto. Do gorącej cebulki dodajemy przeciśnięty przez prackę czosnek, mieszamy i dodajemy do szpinaku. Ser ucieramy na grubych oczkach tarki i łączymy z masą szpinakową. Jak ostygnie wykładamy na ciasto.
 

eposka

Member
Wrz 15, 2004
2,445
0
0
Alka - mam pytanie w zw. z w/w pasztecikami.
A mianowicie chodzi o ciasto.
Czy składniki ciasta tak po prostu się wzruca do michy i ugniata?
Nie trzeba zrobić zaczynu ani nic?
Ani stopić masła?
Chcę je zrobić na sobotę do barszczyku i mam własnie takie wątpliwości
icon_smile.gif



ewa