- Mar 14, 2005
- 10,541
- 0
- 36
2 jajka
60 g serka 0,2%
2 mocno kopiaste lyzki maizeny
1 lyzka proszku do pieczenia
suche przyprawy wedlug upodobania,
ale bez soli
mala keksowka
Rozgrzac piekarnik do 200 st.
Wszystkie skladniki wymieszac. (mieszam mikserem)
Wedlug upodobania - mozna doslodzic slodzikiem, dodac cynamon
albo dosypac pikantne mielone przyprawy.
Ciasto wlac do formy ( jest bardzo rzadkie) i piec ok. 20 min. na zloty kolor.
Wyciagnac z piekarnika i natychmiast wylozyc z formy, inaczej sie zapadnie.
Moje notatki:
Chleb robie z podwojnej porcji, bo nie mam az tak malej keksowki.
Moja keksowka ma wymiary ok. 11x25cm
Zdecydowanie 2 lyzki proszku do pieczenia, to za duzo, bo w chlebie jest dosc mocno wyczuwalny i troche szczypie.
W ogole wtedy ma, jak dla mnie nieprzyjemny smak. Ilosc proszku zmniejszam, dodaje mniej wiecej poltora lyzki - takiej nie za kopiastej.
Jesli chodzi o ser, to nie wiem, jaki macie w Polsce, ale to mniej wiecej cos, jak mascarpone, albo Philadelphia, tylko oczywiscie 0,2% tluszczu.
Z przypraw, dodaje - zawsze - oregano, tak jakies trzy srednio-wielkie szczypty i dla ladniejszego koloru, troche czerwonej papryki w proszku- nie za duzo.
Po przelozeniu ciasta do form,y tez oproszam lekko czerwona papryka.
Za pierwszym i drugim razem, do ciasta dodalam troche zoltego sera (5%) pokrojonego w drobna kosteczke i oproszonego maizena.
W smaku wyszlo przepyszne. Oregano i ser...- przypominalo troche pizze
W kolejnych razach zrezygnowalam z serca, bo co za duzo, to niezdrowo
Nie potrafie powiedziec, czy chleb zawsze opada.
Z poczatku wcale mi nie opadal (zdjecie nizej), raz opadl mi tak, ze prawie zrobil sie placek
Z 2 lyzkami maizeny i 2 bialkiem w proszku, opadl mi bardzo nieznacznie. (zdjecie nizej)
Nie wiem od czego to zalezy, ze raz opada, a raz nie. Wydaje mi sie, ze robie tak samo, jak za pierwszym razem, hmm.
Raz, zamiast maizeny, dodalam 4 lyzki bialka w proszku (skladniki na podwojna porcje), ale to w ogole byla porazka.
Nie dosc, ze chleb opadl w srodku dosc mocno, to w smaku, mimo dodanych ziol, jakis taki..- chocby byl z samych bialek
Nie fajny
Tej wersji nie powtorze.
Innym razem, dodalam 2 lyzki maizeny i 2 lyzki bialka w proszku, o czym wspomnialam juz wyzej, to tez fajny wyszedl.
Opadl, ale troszke, a na smak nie moge narzekac.
To jest chleb z pierwszego podejscia. W wersji z oregano i zoltym serem.
W miejscu pekniecia byl ser, posypany czerwona slodka papryka w proszku.
Przekroju niestety nie mam, bo myslalam, ze nie bedzie mi potrzebny,
ale moge zapewnic, ze w srodku byl taki, jak na zdjeciu nizej, tylko bez zapadniecia.
Tutaj w wersji pol na pol z bialkiem w proszku
i tu, mniej wiecej w calosci,
EDIT:
Dr. Pierre Dukan
"Das Dukan Diät Kochbuch"
Zapomnialam podac zrodlo
i powiedziec, ze przepis, wedlug tej niemieckiej ksiazki, jest dozwonony od I fazy.
60 g serka 0,2%
2 mocno kopiaste lyzki maizeny
1 lyzka proszku do pieczenia
suche przyprawy wedlug upodobania,
ale bez soli
mala keksowka
Rozgrzac piekarnik do 200 st.
Wszystkie skladniki wymieszac. (mieszam mikserem)
Wedlug upodobania - mozna doslodzic slodzikiem, dodac cynamon
albo dosypac pikantne mielone przyprawy.
Ciasto wlac do formy ( jest bardzo rzadkie) i piec ok. 20 min. na zloty kolor.
Wyciagnac z piekarnika i natychmiast wylozyc z formy, inaczej sie zapadnie.
Moje notatki:
Chleb robie z podwojnej porcji, bo nie mam az tak malej keksowki.
Moja keksowka ma wymiary ok. 11x25cm
Zdecydowanie 2 lyzki proszku do pieczenia, to za duzo, bo w chlebie jest dosc mocno wyczuwalny i troche szczypie.
W ogole wtedy ma, jak dla mnie nieprzyjemny smak. Ilosc proszku zmniejszam, dodaje mniej wiecej poltora lyzki - takiej nie za kopiastej.
Jesli chodzi o ser, to nie wiem, jaki macie w Polsce, ale to mniej wiecej cos, jak mascarpone, albo Philadelphia, tylko oczywiscie 0,2% tluszczu.
Z przypraw, dodaje - zawsze - oregano, tak jakies trzy srednio-wielkie szczypty i dla ladniejszego koloru, troche czerwonej papryki w proszku- nie za duzo.
Po przelozeniu ciasta do form,y tez oproszam lekko czerwona papryka.
Za pierwszym i drugim razem, do ciasta dodalam troche zoltego sera (5%) pokrojonego w drobna kosteczke i oproszonego maizena.
W smaku wyszlo przepyszne. Oregano i ser...- przypominalo troche pizze
W kolejnych razach zrezygnowalam z serca, bo co za duzo, to niezdrowo
Nie potrafie powiedziec, czy chleb zawsze opada.
Z poczatku wcale mi nie opadal (zdjecie nizej), raz opadl mi tak, ze prawie zrobil sie placek
Z 2 lyzkami maizeny i 2 bialkiem w proszku, opadl mi bardzo nieznacznie. (zdjecie nizej)
Nie wiem od czego to zalezy, ze raz opada, a raz nie. Wydaje mi sie, ze robie tak samo, jak za pierwszym razem, hmm.
Raz, zamiast maizeny, dodalam 4 lyzki bialka w proszku (skladniki na podwojna porcje), ale to w ogole byla porazka.
Nie dosc, ze chleb opadl w srodku dosc mocno, to w smaku, mimo dodanych ziol, jakis taki..- chocby byl z samych bialek
Nie fajny
Innym razem, dodalam 2 lyzki maizeny i 2 lyzki bialka w proszku, o czym wspomnialam juz wyzej, to tez fajny wyszedl.
Opadl, ale troszke, a na smak nie moge narzekac.
To jest chleb z pierwszego podejscia. W wersji z oregano i zoltym serem.
W miejscu pekniecia byl ser, posypany czerwona slodka papryka w proszku.
Przekroju niestety nie mam, bo myslalam, ze nie bedzie mi potrzebny,
ale moge zapewnic, ze w srodku byl taki, jak na zdjeciu nizej, tylko bez zapadniecia.
Tutaj w wersji pol na pol z bialkiem w proszku
i tu, mniej wiecej w calosci,
EDIT:
Dr. Pierre Dukan
"Das Dukan Diät Kochbuch"
Zapomnialam podac zrodlo
i powiedziec, ze przepis, wedlug tej niemieckiej ksiazki, jest dozwonony od I fazy.
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: