Wileńska polędwica*

Elka

Well-known member
Sty 27, 2006
4,107
1,262
113
Polędwica wileńska

Picture%20426.jpg


ok. 1.5 kg schabu bez kości, z minimalną ilością tłuszczu, wąski i długi, a nie krótki i gruby
icon_smile.gif

2 łyżki soli
1 łyżka cukru
1 łyżka zmielonego czarnego pieprzu
2 łyżki tartego czosnku

Wszystkie przyprawy wymieszać i mięso natarć mieszanką. Przechowywać w lodówce przez 5-6 dni, obracając raz dziennie. Następnie wyjąć mięso, osuszyć dobrze ręcznikiem papierowym, owinąć w gazę i powiesić w dobrze wentylowanym pomieszczeniu. Suszyć przez 9-10 dni. Albo mięso zawinąć w lnianą serwetkę i przetrzymywać w lodówce około 2 tygodni. Wymienić serwetki, kiedy zrobią się wilgotne.

Litwini nie wiem dlaczego nazywają te mięso "palendrica"
icon_smile.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

kermidt

Member
Wrz 17, 2004
44,979
5
0
Boszzz!
gdzie ja taki schab kupie! Moja promotorka mowila o nim 'schab z kota"
zahnlos.gif

u mnie swinie jak slonie i schab takoz
a jeszcze malzonkowi to wytlumaczyc...
icon_rolleyes.gif


Zeby taki na swieta!

Ja sie wieprzowina suszona ma do sanepidu? Wiecie?
Mama zawsze wspomina suszace sie w Babci spizarni szynki...
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Elka

Well-known member
Sty 27, 2006
4,107
1,262
113
kermidt @ 13 Mar 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1266873Boszzz!
gdzie ja taki schab kupie! Moja promotorka mowila o nim 'schab z kota"
zahnlos.gif

u mnie swinie jak slonie i schab takoz
a jeszcze malzonkowi to wytlumaczyc...
icon_rolleyes.gif

Zeby taki na swieta!
Jak malzonek skosztuje, to i sam bedzie szukac takiegu schabu
icon_smile.gif

a u prywatnego hodowcy?

CYTATJa sie wieprzowina suszona ma do sanepidu? Wiecie?
Mama zawsze wspomina suszace sie w Babci spizarni szynki...
ja tez wiem. Ale zamykam oczy :D no i nic sie nie staje
icon_smile.gif
 

biedronka15

Member
Gru 29, 2008
49
0
0
Dzieki Elka,
Poledwiczki w miare dostepne tylko teraz znalesc miejsce przewiewne i takie aby kot i pies sie do niego nie dostaly
gruebel_2.gif


Moze zrobie probne przed swietami, hmm.

Kermit, nie wiem czy w Kanadzie maja Trader's Joe, ale maja bardzo ladne poledwiczki wieprzowe, nie w takich zlych cenach.
 

kermidt

Member
Wrz 17, 2004
44,979
5
0
ale to ma byc schab! Cienki schab z kota
fiesgrins.gif


chyba akurat jest w ofercie w sklepie gdzie nie powinien byc schab gigant
tylko nie wierze, ze malzonek podjedzie... a ja na pewno nie
zahnlos.gif


ile czasu moze lezec zanim sie zje?
Musze do znajomej zadzwonic. Ona mi powie, czy maja tam schab.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Elka

Well-known member
Sty 27, 2006
4,107
1,262
113
Biedronko, mam nadzieje, ze spodoba sie
icon_smile.gif


Ker, u nas dlugo nie lezy :D ale w sumie to juz przyrzadzony moze lezec dlugo. Bardzo dlugo. Pamietam, za czasu dziecinstwa, kiedy to te poledwiczke wydawano jak na lekarstwo - tylko na kanapki-zolnierzyki :D to mogla taka poledwica lezec i do miesiaca... tak mi sie wydaje. Przeciez to suszone mieso
icon_smile.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

gatita

Member
Sty 19, 2009
1,237
0
0
Elu, ale super przepis
lecker.gif
Uwielbiam surowe wędliny ! I nie będę czeakć do Wielkanocy
icon_mrgreen.gif

Czy pomieszczenie ma mieć jakąś określoną temperaturę ?
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Elka

Well-known member
Sty 27, 2006
4,107
1,262
113
Agato, no, dobre mięsko
icon_smile.gif


U mnie wisi prosto w kuchni. Przy temperaturze pokojowej. Tego wystarcza w zupelnosci
icon_smile.gif
tylko ze, jak mowilam u mojej cioci poledwica ze strychu, jednak jest idealna ) ale na swoja nie narzekam
icon_smile.gif
 

berciaw

Member
Lut 12, 2012
2
0
0
Robię ten schab już od kilku lat ale bez etapu suszenia tzn. jemy go po 5 dniach leżakowania w lodówce u mnie to się nazywa capraccio pamiętam jak pierwszy raz podałam na moich imieninanach
cheers.gif
to nikt z gości nie wierzył że to nie jest kupna. Dopiero gdy sprzedałam im przepis i sami zrobili, a schab zrobił rodzinną furrorę.
Po 5 dniach w lodówce jest takie maślane konystencją zbliżone tak jakby do łososia.
Zastanawiam się w jakim celu wiesza się w przewiewnym miejscu na te 9 dni i jaki wtedy ma smak. Moze warte wypróbownia.
 

kermidt

Member
Wrz 17, 2004
44,979
5
0
jak pragne zakwitnac! W Afryce tez maja swoj specjal. Zobaczcie http://www.folkmann.ca/2008/09/13/south-african-biltong/
Jola
icon_wink.gif
Tobie miejsca starczy na duuuzo specjalow
icon_wink.gif


Berciaw, z opisu 'Twoja' poledwica jest jak poledwica lososiowa dostepna w sklepach, a Elki jak suszona. Mowisz, ze mozna suszyc w cieplym, Elka?
A moze poczekac az klima zacznie pracowac i bedzie wiac zimnym nie cieplym
fiesgrins.gif

Ale mysle, ze taka 'poledwica' i w lodowce wyschnie. W takiej lodowce co to sama sie odszrania, bo w nich sucho.
Osobiscie ciagle nie sprobowalam, ale moze bym zdazyla jeszcze na wielkanoc!
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Maryna

Moderator
Sty 5, 2006
7,979
0
0
U mnie schnie. Zrobiła sie twarda z wierzchu. Wysuszona jak salami. Codziennie ja wącham z samego rana bo jednak opory mam
icon_redface.gif
a ona tylko czosnkiem i pieprzem pachnie.
 

Elka

Well-known member
Sty 27, 2006
4,107
1,262
113
kermidt @ 31 Mar 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1273962Mowisz, ze mozna suszyc w cieplym, Elka?
Ale mysle, ze taka 'poledwica' i w lodowce wyschnie. W takiej lodowce co to sama sie odszrania, bo w nich sucho.
Ker, slyszalam, ze u nas niektore gospodynie na kaloryferze susza... nie wiem, nie probowalam, zatem nie bede namawiac
icon_smile.gif

Ja swoja polozylam do lodowki i schnie w lodowce. Na gorze w kuchni nie moge zostawic ..... wrrrrrr....
Posolilam w srode, do lodowki polozylam wczoraj. Mysle, ze na niedziele juz bedzie dobra
icon_smile.gif


Maryna @ 31 Mar 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1274012U mnie schnie. Zrobiła sie twarda z wierzchu. Wysuszona jak salami. Codziennie ja wącham z samego rana bo jednak opory mam
icon_redface.gif
a ona tylko czosnkiem i pieprzem pachnie.
Maryno, to dobrze pachnie
icon_smile.gif
A ze twarda z wierzchu to tak musi byc
icon_smile.gif
Zobacz, na zdjeciu taka brunatna otoczka - to wlasnie ta sucha warstwa
icon_smile.gif
Ile czasu juz schnie?
W ogole to rozne stopnie suszenia sa
icon_smile.gif
moja chrzestna lubi taka kilkudniowa, by w srodku jak surowa byla, moja mama suszyla dosc mocno
 

kermidt

Member
Wrz 17, 2004
44,979
5
0
Swietnie!
to ja posusze nad kratka wentylacyjna.
bo u mnie odpowiednie grzanie http://www.nrc-cnrc.gc.ca/obj/irc/images/c...tu15/fig1-e.jpg
Myslalam, zeby powiesic w skladziku w ogrodzie, ale stanowczo za duza wilgotnosc i nie ma pewnosci, ze robactwo jakies sie nie zleci.

No i nie wiem, czy nie skusze sie najpierw na ta wolowine z Afryki. Jednak wolowina wydaje mi sie pewniejsza od surowego wieprzka
pinggrins.gif

Czekam, az bedzie w ofercie, w dobrej cenie wieprzek z konkretnego sklepu. Chyba, ze... rzeznik.

 

Maryna

Moderator
Sty 5, 2006
7,979
0
0
schab_Elki.JPG
icon_lol.gif
 

Załączniki

  • schab_Elki.JPG
    schab_Elki.JPG
    147.8 KB · Wyświetleń: 3
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy