- Sty 27, 2006
- 4,107
- 1,262
- 113
Polędwica wileńska
ok. 1.5 kg schabu bez kości, z minimalną ilością tłuszczu, wąski i długi, a nie krótki i gruby
2 łyżki soli
1 łyżka cukru
1 łyżka zmielonego czarnego pieprzu
2 łyżki tartego czosnku
Wszystkie przyprawy wymieszać i mięso natarć mieszanką. Przechowywać w lodówce przez 5-6 dni, obracając raz dziennie. Następnie wyjąć mięso, osuszyć dobrze ręcznikiem papierowym, owinąć w gazę i powiesić w dobrze wentylowanym pomieszczeniu. Suszyć przez 9-10 dni. Albo mięso zawinąć w lnianą serwetkę i przetrzymywać w lodówce około 2 tygodni. Wymienić serwetki, kiedy zrobią się wilgotne.
Litwini nie wiem dlaczego nazywają te mięso "palendrica"
ok. 1.5 kg schabu bez kości, z minimalną ilością tłuszczu, wąski i długi, a nie krótki i gruby
2 łyżki soli
1 łyżka cukru
1 łyżka zmielonego czarnego pieprzu
2 łyżki tartego czosnku
Wszystkie przyprawy wymieszać i mięso natarć mieszanką. Przechowywać w lodówce przez 5-6 dni, obracając raz dziennie. Następnie wyjąć mięso, osuszyć dobrze ręcznikiem papierowym, owinąć w gazę i powiesić w dobrze wentylowanym pomieszczeniu. Suszyć przez 9-10 dni. Albo mięso zawinąć w lnianą serwetkę i przetrzymywać w lodówce około 2 tygodni. Wymienić serwetki, kiedy zrobią się wilgotne.
Litwini nie wiem dlaczego nazywają te mięso "palendrica"
Ostatnią edycję dokonał moderator: