Mięciutkie ciasteczka czekoladowe

duende

Member
Cze 25, 2008
3,857
0
0
Nagrzej piekarnik do 180 st C.

DSCF1803.JPG



Składniki:
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 szklanka mleka lub maślanki
  • 1 czubata łycha kakao - im więcej tym bardziej czekoladowe
  • 1 szklanka cukru
  • chlapka oleju
Do głębokiej miski lub garnka wsyp wszystkie składniki i wymieszaj łyżką. Powstanie dość luźna masa.
Dwie największe blachy piekarnikowe wyłóż papierem do pieczenia i łyżką nakładaj ciasto zachowując odstępy. Mniej więcej pół łyżki na jedno ciasteczko.
Piecz 12 minut.
Po wyjęciu można polać polewą, ja nie zdążyłam
icon_smile.gif


DSCF1800.JPG


DSCF1801.JPG



 

Moniak

Well-known member
Wrz 19, 2004
16,014
362
83
Wyglądają smakowicie. Kiedyś były modne na cinie takie ciasteczka Sebastiana - podobne, tylko na drożdżach i z różnymi bakaliami. Też były pyszne
icon_smile.gif
 

JotHa

Member
Wrz 20, 2004
22,942
0
36
Oj, Sebastiana z przepisu Eposki, to byly zupelnie inne. Na bazie 4 czekolad i bez drozdzy.

Przypuszczam, ze moge zamienic bezproblemowo sode na proszek, prawda ? Albo chociaz pol, na pol. Wygladem przypominaja ciemne, domowe biszkopty. Kuszace.
icon_wink.gif
 

Moniak

Well-known member
Wrz 19, 2004
16,014
362
83
No, pacz! a ja jestem przekonana, że pamiętam, że one na drożdżach były
gruebel_2.gif

Z kształtu i wyglądu trochę podobne i tak mi się przypomniało... A bakalie fajne w nich były. Ciekawe, czy dałoby się dodać do tych?
 

duende

Member
Cze 25, 2008
3,857
0
0
JotHa @ 11 Nov 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1047645Przypuszczam, ze moge zamienic bezproblemowo sode na proszek, prawda ? Albo chociaz pol, na pol. Wygladem przypominaja ciemne, domowe biszkopty. Kuszace.
icon_wink.gif
biszkoptowe przypominają tylko z wyglądu, są bowiem wilgotne a biszkopt suchy. Proszek zamiast sody na pewno będzie OK.

Moniak @ 11 Nov 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1047684A bakalie fajne w nich były. Ciekawe, czy dałoby się dodać do tych?
Oczywiście. Kolejnym razem też dodałam bakalie - rodzynki, skórki kandyzowane i orzechy i wyszły bardzo bardzo smaczne.
 

JotHa

Member
Wrz 20, 2004
22,942
0
36
A ile sztuk wychodzi z tej porcji skladnikow ?

Kusza mnie, kusza strassznie, chociaz marza mi sie wykrawane, ale co ja poradze, ze te sa mieciutkie i... takie kuszace ?
icon_wink.gif
 

duende

Member
Cze 25, 2008
3,857
0
0
w zależności od tego jak duże będziesz robiła ciasteczka wyjdzie Ci 40-60 sztuk.
Moja metoda to nabrać pełną łyżkę masy i palcem lub drugą łyżką zsuwać ciasto na blachę. Ciasteczka same się uformują. Należy zostawić między nimi odstępy, jak na zdjęciu na blaszce, rosną podczas pieczenia i mogą się posklejać.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

illy

Member
Lut 20, 2008
1,500
0
0
Zachwile uciekam do pracy. Tak sie zastanawilama co dzisiaj bede z dzieciakami robila przez caly dzien i zobaczylam ten przepis. Latwy i szybki, idealny dla dzieci :D Napewno bedzie wesolo.
 

illy

Member
Lut 20, 2008
1,500
0
0
No i co?? I popelnilismy dzisiaj te ciasteczka. Dzieciaki byly zachwycone. Ciasteczka robi sie szybko i latwo. Nam wyszlo ok. 110 szt. Ciasteczka naprawde wychodza miekkie i delikatne. Tylko, ze nie zgodze sie z tymi 12 min. przy temp.180° bo u nas bylyby calkiem spalone. Pieklismy przy 180 ale jakies 6-7 min. i juz byly gotowe.
 

duende

Member
Cze 25, 2008
3,857
0
0
duende @ 15 Nov 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1048789w zależności od tego jak duże będziesz robiła ciasteczka wyjdzie Ci 40-60 sztuk.
Moja metoda to nabrać pełną łyżkę masy i palcem lub drugą łyżką zsuwać ciasto na blachę. Ciasteczka same się uformują. Należy zostawić między nimi odstępy, jak na zdjęciu na blaszce, rosną podczas pieczenia i mogą się posklejać.
illy, cieszę się, że Wam się spodobało. A ta temperatura? widzisz, to chyba kwestia piekarnika, bo u mnie właśnie tak się pieką.
Czyli obserwujcie
icon_smile.gif
 

ewa1203

Member
Gru 13, 2008
181
0
0
wygladaja ciekawie, a po sklejeniu ich jakims dzemem pożeczkowym to chyba bede jeszcze bardziej ciekawe
icon_smile.gif


czy one są słodkie? czy okrojenie ilości cukru do 1/2 lub 3/4 szklanki wpłynie jakoś negatywnie na smak?
 

duende

Member
Cze 25, 2008
3,857
0
0
tym razem - mąż Duende. Właśnie znowu nie zdążyła polukrować ciastek
icon_smile.gif
za to zjadamy je z prawdziwym mlekiem. I to jest idealne połączenie. A mleko mamy z mlekomatu, niepasteryzowane, nie UHTe, tylko prosto od krowy, schłodzone.
 

duende

Member
Cze 25, 2008
3,857
0
0
wczoraj zrobiłam z kakao takim słodzonym zamiast gorzkiego i wyszły zupełnie inne, jasne, pachniały jakby były z masy krówkowej albo toffi
gruebel_2.gif

Dosypalam do nich siemienia lnianego, ziaren słonecznika, orzechów laskowych i rodzynek - pyszne. Dzisiaj juz nie ma po nich śladu!

IMAG1035.jpg
 

Chlorofilka

Member
Lut 16, 2008
95
0
0
a mi jakieś takie mocno sodowate wyszły a według przepisu robiłam. może moja soda "inna" nie wiem. w każdym razie przez tydzień ich zjeść nie mogliśmy :-D
 

duende

Member
Cze 25, 2008
3,857
0
0
nie wiem, czemu czuć było sodę w Twoich ciasteczkach, może to kwestia wielkości łyżeczki?
Jeśli chodzi i mleko i maślankę, to w smaku nie wyczuwa się jakiejś wielkiej różnicy. U nas raz jest tak a raz inaczej, wszystko zależy od zawartości lodówki.
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy