- Lis 21, 2006
- 15,028
- 3
- 0
Sernik - spełnienie marzeń. Przedstawiam przepis na tradycyjny niemiecki sernik ze śliwkami - prosty w wykonaniu i tak pyszny, że aż kusi, by sięgnąć po drugi kawałek. Dodatkową zaletą jest fakt, że jest to sernik, który nie opada.
na ciasto:
300 g mąki pszennej tortowej
200 g masła
100 g cukru
1 jajko
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
na masę serową:
500 g twarogu trzykrotnie mielonego ( użyłam President)
125 g cukru
3 jajka
3 łyżki mąki ziemniaczanej ( nie płaskie, takie swobodnie nabrane)
1 opakowanie cukru waniliowego
skórka otarta z 1 cytryny
400 g śliwek ( użyłam 1 opakowanie mrożonych śliwek węgierek, wypestkowanych, przekrojonych na pół )
Masło rozpuścić.
Jajko utrzeć z cukrem. Po trochu dodawać rozpuszczone masło, nadal ocierając. Dodać proszek do pieczenia, wymieszać. Wsypać mąkę i wyrobić ciasto, aż przestanie się kleić do dłoni. Z ciasta uformować kulę i schować do lodówki.
W tym czasie ser zmiksować dokładnie z cukrem, cukrem pudrem, jajkami i skórką z cytryny. Dodać mąkę i ponownie dokładnie wymieszać.
2/3 ciasta wylepić okrągłą formę do pieczenia o średnicy 24 cm. ( Jeśli używacie formy bez powłoki teflonowej, wcześniej należy ją wysmarować masłem i posypać bułką tartą lub kasza manną. )
Uformować brzeg o wysokości ok.3 cm.
Wlać masę serową. Na wierzchu ułożyć równą warstwą śliwki. Śliwki układamy skórką do dołu. Ułożyłam je bez rozmrażania.
Na śliwki zetrzeć na tarce pozostałe 1/3 ciasta.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. 70 min. Następnie wyłączyć piekarnik, i pozostawić w nim sernik przy lekko uchylonych drzwiczkach na 10 min.
Wyjąć, wystudzić, po czym wstawić do lodówki na kilka godzin do całkowitego wystudzenia - najlepiej na noc. Ciasto wyjąć z formy i kroić dopiero po wystudzeniu.
na ciasto:
300 g mąki pszennej tortowej
200 g masła
100 g cukru
1 jajko
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
na masę serową:
500 g twarogu trzykrotnie mielonego ( użyłam President)
125 g cukru
3 jajka
3 łyżki mąki ziemniaczanej ( nie płaskie, takie swobodnie nabrane)
1 opakowanie cukru waniliowego
skórka otarta z 1 cytryny
400 g śliwek ( użyłam 1 opakowanie mrożonych śliwek węgierek, wypestkowanych, przekrojonych na pół )
Masło rozpuścić.
Jajko utrzeć z cukrem. Po trochu dodawać rozpuszczone masło, nadal ocierając. Dodać proszek do pieczenia, wymieszać. Wsypać mąkę i wyrobić ciasto, aż przestanie się kleić do dłoni. Z ciasta uformować kulę i schować do lodówki.
W tym czasie ser zmiksować dokładnie z cukrem, cukrem pudrem, jajkami i skórką z cytryny. Dodać mąkę i ponownie dokładnie wymieszać.
2/3 ciasta wylepić okrągłą formę do pieczenia o średnicy 24 cm. ( Jeśli używacie formy bez powłoki teflonowej, wcześniej należy ją wysmarować masłem i posypać bułką tartą lub kasza manną. )
Uformować brzeg o wysokości ok.3 cm.
Wlać masę serową. Na wierzchu ułożyć równą warstwą śliwki. Śliwki układamy skórką do dołu. Ułożyłam je bez rozmrażania.
Na śliwki zetrzeć na tarce pozostałe 1/3 ciasta.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. 70 min. Następnie wyłączyć piekarnik, i pozostawić w nim sernik przy lekko uchylonych drzwiczkach na 10 min.
Wyjąć, wystudzić, po czym wstawić do lodówki na kilka godzin do całkowitego wystudzenia - najlepiej na noc. Ciasto wyjąć z formy i kroić dopiero po wystudzeniu.
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: