Sernik ze śliwkami

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
3
0
Sernik - spełnienie marzeń. Przedstawiam przepis na tradycyjny niemiecki sernik ze śliwkami - prosty w wykonaniu i tak pyszny, że aż kusi, by sięgnąć po drugi kawałek. Dodatkową zaletą jest fakt, że jest to sernik, który nie opada.

pflaumenkuchen.JPG

na ciasto:

300 g mąki pszennej tortowej
200 g masła
100 g cukru
1 jajko
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

na masę serową:


500 g twarogu trzykrotnie mielonego ( użyłam President)
125 g cukru
3 jajka
3 łyżki mąki ziemniaczanej ( nie płaskie, takie swobodnie nabrane)
1 opakowanie cukru waniliowego
skórka otarta z 1 cytryny

400 g śliwek ( użyłam 1 opakowanie mrożonych śliwek węgierek, wypestkowanych, przekrojonych na pół )

Masło rozpuścić.
Jajko utrzeć z cukrem. Po trochu dodawać rozpuszczone masło, nadal ocierając. Dodać proszek do pieczenia, wymieszać. Wsypać mąkę i wyrobić ciasto, aż przestanie się kleić do dłoni. Z ciasta uformować kulę i schować do lodówki.

W tym czasie ser zmiksować dokładnie z cukrem, cukrem pudrem, jajkami i skórką z cytryny. Dodać mąkę i ponownie dokładnie wymieszać.

2/3 ciasta wylepić okrągłą formę do pieczenia o średnicy 24 cm. ( Jeśli używacie formy bez powłoki teflonowej, wcześniej należy ją wysmarować masłem i posypać bułką tartą lub kasza manną. )
Uformować brzeg o wysokości ok.3 cm.
Wlać masę serową. Na wierzchu ułożyć równą warstwą śliwki. Śliwki układamy skórką do dołu. Ułożyłam je bez rozmrażania.
Na śliwki zetrzeć na tarce pozostałe 1/3 ciasta.

Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. 70 min. Następnie wyłączyć piekarnik, i pozostawić w nim sernik przy lekko uchylonych drzwiczkach na 10 min.
Wyjąć, wystudzić, po czym wstawić do lodówki na kilka godzin do całkowitego wystudzenia - najlepiej na noc. Ciasto wyjąć z formy i kroić dopiero po wystudzeniu.
 

Załączniki

  • pflaumenkuchen.JPG
    pflaumenkuchen.JPG
    117.3 KB · Wyświetleń: 2
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Monsai

Member
Lut 1, 2008
4,932
0
0
Mi, wygląda świetnie, ale przepisik gdzie ?
icon_smile.gif
 

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0

inula

Member
Lis 4, 2008
2,087
0
0
no nie, ser w lodówce ze świąt został, śliwki mam zamrożone...
zrobienie to chyba kwestia czasu
icon_mrgreen.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
3
0
Monsai @ 13 Apr 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=965228Mi, wygląda świetnie, ale przepisik gdzie ?
icon_smile.gif
Jest, jest
icon_smile.gif


Ilona @ 13 Apr 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=965232Mi
lecker.gif
mamy do kawy w pracy
icon_question.gif
icon_mrgreen.gif
Ne. Mąż ma. My kawałeczek skubnęłyśmy do śniadania w domu
icon_mrgreen.gif



inula @ 13 Apr 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=965236no nie, ser w lodówce ze świąt został, śliwki mam zamrożone...
zrobienie to chyba kwestia czasu
icon_mrgreen.gif
kwestia 70 minut.
icon_mrgreen.gif
Rób, Inula, bo warto.
icon_smile.gif

Powiem szczerze: on wchodzi do mojego stałego repertuaru serników.
Razem z londyńskim ( który jest zupełnie innym rodzajem sernika) plasuje się w ścisłej czołówce
icon_smile.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Monsai

Member
Lut 1, 2008
4,932
0
0
no jest, ale nie było
icon_mrgreen.gif
, widocznie trafiłam na moment, gdy Mi dopiero go pisałaś, a zdjęcie jedynie było
icon_smile.gif
Super z tymi sliwkami !!!
icon_smile.gif
 

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
3
0
Pyszne, kruche, delikatne. Nie twarde.
 

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
3
0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0
Muszę zapamiętać żeby nie zapomniec do sezonu śliwkowego
wink.gif
 

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
3
0
Do sezony śliwkowego, to ja go jeszcze kilka razy zrobię. Użyłam mrożonych śliwek i nic na tym nie ucierpiał. Za długo by czekać
icon_mrgreen.gif
 

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
3
0
A to jak najbardziej rozumiem. Tez bym nie chciała patrzeć. Nie muszę zjeść wiele, ale gdybym miała choćby nie spróbować, to tez bym pewnie odpuściła pieczenie.
icon_smile.gif
Muszę spróbować, chociaż aby czy wyszło takie, jak planowałam.
 

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
3
0
Ale co "i"? W sensie, czy próbowałam tego sernika?
Oczywiście. Pisałam, że jest pyszny. Nie pisałabym tak bez próbowania. I jak się przyznałam, po przyjściu do domu zjadłam drugi kawałek
icon_lol.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy