- Mar 26, 2008
- 2,294
- 364
- 83
Przepis na te pierniczki znalazłam rok temu. Zapisałam go sobie na skrawku papieru, którego w tym roku szukałam przez dwa tygodnie, wertując całe stosy książek i zeszytów z różnymi zapiskami. No i wreszcie znalazłam! Dziele się nim z Wami bo to jest doskonałe ciasto na wszelkiego rodzaju dekoracje piernikowe. Smakowo pierniki nie są rewelacyjne, chociaż moje dzieci są innego zdania, daleko im do piernika staropolskiego ale nie znam lepszego ciasta do robienia ozdób na choinkę, domków, świeczników, choinek... Ciasto podczas pieczenia sporo rośnie ale zachowuje nadany mu wcześniej kształt, a gotowe już pierniki są lekkie, nie łamią się, nie kruszą i nie chłoną wilgoci.
Niestety nie pamiętam gdzie znalazłam ten przepis.
Czeskie pierniczki tradycyjne
800g mąki,
280g cukru pudru,
120g tłuszczu,
110g miodu
220g jajek
3 łyżeczki sody,
4 łyżeczki przyprawy do pierników ( daję jedno opakowanie przyprawy i 2 łyżeczki cynamonu)
Miód i masło roztopić. W misce wymieszać mąkę, cukier, sodę i przyprawy, dodać ciepły miód z masłem i wymieszać. Następnie wlać roztrzepane jajka i zagnieść ciasto. Odłożyć w chłodne miejsce na minimum dwa dni, ja nie czekam nigdy tak długo, piekę zawsze tego samego dnia.
Wałkować cieniutko, maksymalnie na ok. 5 mm, bo bardzo rosną w piekarniku i smarować jajkiem z dodatkiem jednej łyżeczki cukru pudru ( to dla ładnego koloru). Smarowałam je również mlekiem skondensowanym, które wcześniej posłodziłam pudrem i te bardziej mi się podobają. Temperatura pieczenia 160-170 st. C.
Lukier
1 białko
120 - 140g przesianego cukru pudru
sok z cytryny ( opcjonalnie)
Proporcje są oczywiście przybliżone, wszystko zależy od wielkości jajka.
Ubić białko stopniowo dosypując cukier, gdyby był za gęsty dodać soku z cytryny, a jak zbyt rzadki dosypać jeszcze cukru i ponownie ubić.
Do wyciskania lukru używam małego rożka zrobionego z papieru do pieczenia. Wlewam do niego lukier i wtedy dopiero odcinam końcówkę.
EDYCJA:Szczegółowy opis wykonania lukru.
Tak wyglądają moje pierniki na choinkę
Niestety nie pamiętam gdzie znalazłam ten przepis.
Czeskie pierniczki tradycyjne
800g mąki,
280g cukru pudru,
120g tłuszczu,
110g miodu
220g jajek
3 łyżeczki sody,
4 łyżeczki przyprawy do pierników ( daję jedno opakowanie przyprawy i 2 łyżeczki cynamonu)
Miód i masło roztopić. W misce wymieszać mąkę, cukier, sodę i przyprawy, dodać ciepły miód z masłem i wymieszać. Następnie wlać roztrzepane jajka i zagnieść ciasto. Odłożyć w chłodne miejsce na minimum dwa dni, ja nie czekam nigdy tak długo, piekę zawsze tego samego dnia.
Wałkować cieniutko, maksymalnie na ok. 5 mm, bo bardzo rosną w piekarniku i smarować jajkiem z dodatkiem jednej łyżeczki cukru pudru ( to dla ładnego koloru). Smarowałam je również mlekiem skondensowanym, które wcześniej posłodziłam pudrem i te bardziej mi się podobają. Temperatura pieczenia 160-170 st. C.
Lukier
1 białko
120 - 140g przesianego cukru pudru
sok z cytryny ( opcjonalnie)
Proporcje są oczywiście przybliżone, wszystko zależy od wielkości jajka.
Ubić białko stopniowo dosypując cukier, gdyby był za gęsty dodać soku z cytryny, a jak zbyt rzadki dosypać jeszcze cukru i ponownie ubić.
Do wyciskania lukru używam małego rożka zrobionego z papieru do pieczenia. Wlewam do niego lukier i wtedy dopiero odcinam końcówkę.
EDYCJA:Szczegółowy opis wykonania lukru.
Tak wyglądają moje pierniki na choinkę
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: