Sernik żurawinowy

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,354
113
_11.JPG

Składniki:

Spód:

* 120 g masła lub margaryny
* 1/3 szklanki cukru trzcinowego demerara
* 3/4 szklanki mąki
* 1 szklanka płatków owsianych

Warstwa żurawinowa:

* 280 g smażonej żurawiny - (kupowałam w sklepie)
* 200 g suszonej żurawiny
* ok. 6 łyżek wody

Masa serowa:

* 700 g sera śmietankowego
* 460 g mleka skondensowanego słodzonego
* 3 jajka (średniej wielkości)
* sok i skórka otarta z 1 dużej cytryny
* 3 łyżki mąki

Polewa:

* 1 opakowanie jogurtu greckiego (400 g)
* 5 łyżek gęstej śmietany 18 %
* cukier waniliowy z dodatkiem prawdziwej wanilii

Wykonanie:

Spód: masło utrzec z cukrem. Dodac mąkę i płatki owsiane i zagnieśc miękkie ciasto. Ciastem wylepic foremkę (wyłożyc papierem do pieczenia) 21x25 cm lub tortownicę ok. 26cm.
Pieczemy w temp. 170 stopni, ok. 20 minut. Wyjąc i przestudzic.

Warstwa żurawinowa: Smażone żurawiny przełożyc do rondelka i postawic go na małym ogniu. Wsypac suszone zurawiny i dodac kilka łyżek wody. Gotowac wszystko na b. małym ogniu ok. 6-8 minut. Gdyby żurawiny zrobiły się bardzo gęste należy dodac jeszcze odrobinę wody.
Usmażoną żurawinę wyłożyc na podpieczony spód

Masa serowa: Ser przełożyc do miski i dobrze rozmieszac. Dodac mleko skondensowane, jajka i mąkę. Wymieszac krótko ale dokładnie. Dodac skórkę i sok z cytryny , wymieszac i całośc wylac (masa jest rzadka) na żurawiny.

Pieczemy w kąpieli wodnej, w temperaturze 160 - 170 stopni , przez ok. 1 godzinę - 1h15minut.

Polewa: wymieszac jogurt ze śmietaną i cukrem waniliowym

Upieczony sernik, wyjąc delikatnie z piekarnika i wyłożyc na wierzch polewę. Rozsmarowac i wstawic ponownie do piekarnika, ale już wyłączonego i bez kąpieli wodnej, na ok. 15-20 minut.
Sernik dobrze wystudzic i wstawic do lodówki na ok. 6 - 8 godzin.

_13.JPG
 

Załączniki

  • _11.JPG
    _11.JPG
    67.4 KB · Wyświetleń: 6
  • _13.JPG
    _13.JPG
    72 KB · Wyświetleń: 6

edyta4

Member
Gru 22, 2007
728
0
0
Cudo
eek2.gif
 

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,354
113
Bardzo dziękuję dziewczyny
cvety.gif

Cały przepis rodził się w mojej głowie na bieżąco, w trakcie robienia. Wiedziałam tylko jedno. Że mają byc żurawiny, bo bardzo chodziły za mną. Samo przygotowanie sernika, trwało o wiele krócej niż napisanie tego przepisu
icon_wink.gif
 

alice

Member
Wrz 13, 2004
857
0
0
A gdzie mozna kupić tę smazoną żurawinę, tzn. na jakich stoiskach, w jakiej postaci (puszka, słoik)?
 

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,354
113
U mnie można kupic praktycznie w każdym spożywczym sklepie. Jest pakowana w słoiki, a producenci przeróżni. Tu użyłam akurat Łowicza. Czasami stoi obok dżemów a czasami na półkach obok przetworów konserwowych typu ogórki, papryka.
 

Gucio

Well-known member
Kwi 2, 2007
2,196
2,013
113
Krysiu
cvety.gif

wspaniały , pozwoliłam tylko zmienić spód bo zrobiłam z ciasteczek owsianych z dodatkiem mielonych migdałów. I tak wyszedł przepyszny
mniam.gif


sernik__urawinowy.jpg
 

Załączniki

  • sernik__urawinowy.jpg
    sernik__urawinowy.jpg
    75.2 KB · Wyświetleń: 1

Marciszon

Member
Lut 9, 2008
12
0
0
Krysiu twój sernik wygląda zniewalająco
icon_biggrin.gif


Nie mam żadnego doświadczenia z sernikami ani z niczym przygotowywanym w kąpieli wodnej, mogłabyś napisać jak to wygląda w praktyce? Domyślam się, że blachę/tortownicę wkłada się do naczynia z wodą i do piekarnika, tak? Do jakiej wysokości blachy musi sięgać woda?
 

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0
Krysiu , moje naczynie do zapiekanek ma 22 cm średnicy to sernik ma szanse że będzie wysoki? Nie lubię niskich a żurawinę mam.
 

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,354
113
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy