Pikantna i blyskawiczna zupa chinska

bajaderka

Member
Wrz 14, 2004
4,063
1
0
Pikantna i blyskawiczna zupa chinska

Robi sie doslownie w kilka minut, a smakuje pysznie
icon_smile.gif


1 lyzka oleju sezamowego
250g poledwiczki wieprzowej, pokrojonej w cieniutkie paseczki
2 zabki czosnku
2-3 zielone cebulki (cale), drobniutko pokrojone
1 lyzka swiezego startego imbiru
1 litr rosolu
garsc swiezego linguine, tak okolo 100g (mozna tez uzyc suszonego, ale wtedy trzeba go wczesniej troche podgotowac)
garstka kielkow fasoli mung (lub kazdych innych), niekoniecznie
2 lyzki sosu sojowego
1/8 lyzeczki cayenne lub do smaku

W woku lub rondlu rozgrzac olej sezamowy, dodac pokrojone mieso, zielona cebulke, czosnek i imbir - szybko podsmazyc (stir fry), tak okolo minuty az mieso zbieleje. Dodac rosol, zagotowac i dodac makaron, kielki i sos sojowy. Zagotowac, zmniejszyc ogien i gotowac okolo 3 minut az liinguine bedzie miekkie. Przyprawic do smaku sola (wlasciwie nie potrzeba soli, wystarczy ilosc z sosu sojowego i rosolku, jezeli solony
icon_smile.gif
), pieprzem i cayenne. Posypac dodatkowo zielona cebulka.

To jest bardzo uniwersalna zupa, mozna dosc dowolnie zmieniac skladniki w zaleznosci od tego co sie ma w domu
icon_smile.gif

- mozna z powodzeniem uzyc kurczaka, albo krewetek
- mozna dodac inne warzywa, wczoraj dodalam troche pokrojonej w paski kapusty pekinskiej, straczki groszku snieznego, mala ilosc pokrojonej w slupki marchewki i kilka swiezych grzybkow shitake

W Chinach zupe je sie paleczkami
icon_smile.gif
To co da sie nimi zlapac, a plyn wypija sie na koncu
icon_smile.gif


Na zdjeciu nie wyglada chyba zbyt pociagajaco (to jedna z tych zup wygladajacych jak brudna scierka), ale i tak wklejam zdjecie
icon_smile.gif


img571016ft.jpg
 

bajaderka

Member
Wrz 14, 2004
4,063
1
0
paula - :dance:

Agusiu - to tylko zalezy od tego czy sa swieze. Jezeli sa swieze to podobnie jak z moim swiezym linguine wystarczy te kilka minut. A jezeli suche to trzeba wczesniej podgotowac i wrzucic do zupy pod koniec
icon_smile.gif
 

bajaderka

Member
Wrz 14, 2004
4,063
1
0
ja to mam refleks szachisty ostatnio
icon_sad.gif


marghe, a moze masz szcypiorek? Od biedy moglby byc. Ale w kuchni chinsksiej zielona cebulka to must
icon_smile.gif
 

Lis

Member
Lip 29, 2005
13,335
0
36
Jak dostanę zieloną cebulkę będzie jutro na obiad.
Wilk powiedział "mlask" na widok zdjęcia.
 

Lis

Member
Lip 29, 2005
13,335
0
36
Mlask Wilka wcale nie było przedwczesne. Zupa jest znakomita, może nie błyskawiczna (krojenie mięsa, cebulki, podgotowywanie makaronu zajęło mi jakieś pół godziny) ale naprawdę pyszna, o bardzo ciekawym złożonym smaku.