- Maj 19, 2008
- 1,368
- 0
- 0
Polecam przepis na bardzo smaczną i delikatną babkę - leciutką jak puszek dzięki kartoflance, ale nie suchą, bardzo prostą w przygotowaniu i długo zachowującą świeżość, w sam raz słodką. My pieczemy ją najczęściej na Wielkanoc, bo wolimy tę od drożdżowej.
Składniki:
- 4 małe jajka/3 naprawdę duże
- 200g cukru
- 200 g mąki ziemniaczanej (koniecznie!)
- 200 g masła
- 1 lekko czubata łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotować formę na babkę, bardzo dokładnie smarując ją tłuszczem i wysypując tartą bułką. Moja jest karbowana i z kominkiem, ma ok 9 cm wysokości i 25-26 cm szerokości w najszerszym miejscu.
Jajka z cukrem ubić na parze lub malutkim ogniu, aż wyraźnie powiększą objętość i uzyskamy gęstą, jasną masę.
Zdjąć z pary/ognia, ubijać jeszcze chwilę. Jajka muszą być bardzo porządnie ubite, to podstawa sukcesu.
Rozpuścić masło i tym gorącym tłuszczem powoli zalewać jaja z cukrem, dalej ubijając.
Przesiać mąkę z proszkiem i delikatnie, acz dokładnie połączyć.
Przelać do formy, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i natychmiast przykryć wierzch papierem (jednak tak, by nie dotykał ciasta). Piec ok 1 godziny.
Najlepiej wyjmować z blachy letnią babę.
Polukrować/polać czekoladą lub posypać cukrem pudrem.
Składniki:
- 4 małe jajka/3 naprawdę duże
- 200g cukru
- 200 g mąki ziemniaczanej (koniecznie!)
- 200 g masła
- 1 lekko czubata łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotować formę na babkę, bardzo dokładnie smarując ją tłuszczem i wysypując tartą bułką. Moja jest karbowana i z kominkiem, ma ok 9 cm wysokości i 25-26 cm szerokości w najszerszym miejscu.
Jajka z cukrem ubić na parze lub malutkim ogniu, aż wyraźnie powiększą objętość i uzyskamy gęstą, jasną masę.
Zdjąć z pary/ognia, ubijać jeszcze chwilę. Jajka muszą być bardzo porządnie ubite, to podstawa sukcesu.
Rozpuścić masło i tym gorącym tłuszczem powoli zalewać jaja z cukrem, dalej ubijając.
Przesiać mąkę z proszkiem i delikatnie, acz dokładnie połączyć.
Przelać do formy, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i natychmiast przykryć wierzch papierem (jednak tak, by nie dotykał ciasta). Piec ok 1 godziny.
Najlepiej wyjmować z blachy letnią babę.
Polukrować/polać czekoladą lub posypać cukrem pudrem.
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: