- Cze 25, 2008
- 3,857
- 0
- 0
Chleb należy do gatunku pieczywa słodkiego, chociaż moi zjadają go równie chętnie z dżemem jak z szynką.
Piekę go w maszynie na programie 'szybkim' lub 'słodki chleb', które u mnie różnią się zaledwie 6 minutami.
Potrzebne składniki na chleb o wadze 1380g :
Wrzucam składniki do maszyny wg powyższej kolejności i nastawiam program szybki - u mnie trwa on 1'52''
ewentualnie program 'pieczywo słodkie' - 1'58''
Na zdjęciu widać wersję z makiem w środku chleba, ale można też pominąć go w pierwszym etapie i posypać nim chleb w ostatnim etapie wyrastania. Aby dobrze się trzymał należy zmoczyć lekko powierzchnię ciasta, wysypać mak i uklepać lekko ręką.
Moje doświadczenia z tym chlebem: jest smaczny, ma mocno chrupiącą skórkę. W programie "słodki chleb" wyrasta bardziej i należy pilnować, aby nie wyszedł z formy.
Smacznego
Piekę go w maszynie na programie 'szybkim' lub 'słodki chleb', które u mnie różnią się zaledwie 6 minutami.
Potrzebne składniki na chleb o wadze 1380g :
- woda 570 ml
- mąka tym 550 - 670 g
- grysik (czyli kaszka manna) - 130 g
- cukier 1,5 łyżki
- mak (cały lub zmielony) 75 g
- masło 20g
- starta gałka muszkatołowa- 2 szczypty czyli u mnie ok. 1/4 łyżeczki
- starty parmezan 1,5 łyżki
- drożdże w proszku - 1 opakowanie 7g
Wrzucam składniki do maszyny wg powyższej kolejności i nastawiam program szybki - u mnie trwa on 1'52''
ewentualnie program 'pieczywo słodkie' - 1'58''
Na zdjęciu widać wersję z makiem w środku chleba, ale można też pominąć go w pierwszym etapie i posypać nim chleb w ostatnim etapie wyrastania. Aby dobrze się trzymał należy zmoczyć lekko powierzchnię ciasta, wysypać mak i uklepać lekko ręką.
Moje doświadczenia z tym chlebem: jest smaczny, ma mocno chrupiącą skórkę. W programie "słodki chleb" wyrasta bardziej i należy pilnować, aby nie wyszedł z formy.
Smacznego