Chleb z makiem

duende

Member
Cze 25, 2008
3,857
0
0
Chleb należy do gatunku pieczywa słodkiego, chociaż moi zjadają go równie chętnie z dżemem jak z szynką.
Piekę go w maszynie na programie 'szybkim' lub 'słodki chleb', które u mnie różnią się zaledwie 6 minutami.

2460502010052117535S500x500Q85.jpg


Potrzebne składniki na chleb o wadze 1380g :
  • woda 570 ml
  • mąka tym 550 - 670 g
  • grysik (czyli kaszka manna) - 130 g
  • cukier 1,5 łyżki
  • mak (cały lub zmielony) 75 g
  • masło 20g
  • starta gałka muszkatołowa- 2 szczypty czyli u mnie ok. 1/4 łyżeczki
  • starty parmezan 1,5 łyżki
  • drożdże w proszku - 1 opakowanie 7g

Wrzucam składniki do maszyny wg powyższej kolejności i nastawiam program szybki - u mnie trwa on 1'52''
ewentualnie program 'pieczywo słodkie' - 1'58''

Na zdjęciu widać wersję z makiem w środku chleba, ale można też pominąć go w pierwszym etapie i posypać nim chleb w ostatnim etapie wyrastania. Aby dobrze się trzymał należy zmoczyć lekko powierzchnię ciasta, wysypać mak i uklepać lekko ręką.

Moje doświadczenia z tym chlebem: jest smaczny, ma mocno chrupiącą skórkę. W programie "słodki chleb" wyrasta bardziej i należy pilnować, aby nie wyszedł z formy.
Smacznego
icon_smile.gif
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy