Szarlotka
30 dkg mąki
1/2 szkl. cukru
1/2 łyżeczki cukru waniliowego
20 dkg tłuszczu (10 dkg masła + 10dkg margaryny)
1 dkg drożdży
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
3 żółtka
Z podanych składników zagnieść ciasto (drożdże wystarczy rozkruszyć). 2/3 wyłożyć na blachę. 1/3 włożyć do zamrażalnika na 1,5 h.
JABŁKA (najlepiej przygotować sobie dzień wcześniej):
1kg jabłek
cukier
cynamon (ja daję przyprawę do deseró KAMIS)
kwasek cytrynowy lub sok z cytryny
Jabłka obrać zetrzeć na tarce, odcisnąć nadniar soku. Dodać odrobinę kwasku cytrynowego. Dusić w naczyniu pod przykryciem na wolnym ogniu, ok. 20 min. Do jabłek dodać cukier i cynamon do smaku, duśić jeszcze chwilę. Wystudzić.
Na ciasto wyłożyć wystudzoną masę jabłkową. Zetrzeć pozostałą część ciasta (1/3).
Piec ok. 40-50 min. w temp 190 deg C.
użyłam foremkę 23,5 cm x34,5 cm, była w sam raz (mój nowy zakup w Realu
). Jeśli użyje się większej formy, ciasto będzie trochę niższe, ale równie smaczne
Właśnie się nią zajadam
Serdecznie polecam!
30 dkg mąki
1/2 szkl. cukru
1/2 łyżeczki cukru waniliowego
20 dkg tłuszczu (10 dkg masła + 10dkg margaryny)
1 dkg drożdży
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
3 żółtka
Z podanych składników zagnieść ciasto (drożdże wystarczy rozkruszyć). 2/3 wyłożyć na blachę. 1/3 włożyć do zamrażalnika na 1,5 h.
JABŁKA (najlepiej przygotować sobie dzień wcześniej):
1kg jabłek
cukier
cynamon (ja daję przyprawę do deseró KAMIS)
kwasek cytrynowy lub sok z cytryny
Jabłka obrać zetrzeć na tarce, odcisnąć nadniar soku. Dodać odrobinę kwasku cytrynowego. Dusić w naczyniu pod przykryciem na wolnym ogniu, ok. 20 min. Do jabłek dodać cukier i cynamon do smaku, duśić jeszcze chwilę. Wystudzić.
Na ciasto wyłożyć wystudzoną masę jabłkową. Zetrzeć pozostałą część ciasta (1/3).
Piec ok. 40-50 min. w temp 190 deg C.
użyłam foremkę 23,5 cm x34,5 cm, była w sam raz (mój nowy zakup w Realu
Właśnie się nią zajadam
Serdecznie polecam!
Ostatnią edycję dokonał moderator: