- Cze 4, 2008
- 1,294
- 0
- 0
To pierwsza taka moja chalka bez mleka i bez masla.Zrobilam ja wiec z czystej ciekawosci zwiekszajac tylko ilosc cukru, poniewaz w oryginale byly tylko 2 lyzeczki.Przyznam szczerze ze zadziwilo mnie surowe ciasto zwiekszajac swoja objetosc w ciagu 30 minut chyba ze 3 razy.
Skladniki:
* 4 i 1/2 cup przesianej maki (1 cup = 23o ml)
* 1 op. suszonych drozdzy
* 2 lyzeczki cukru (ja dalam 10 duzych plaskich lyzek)
* 1 cup letniej wody
* 2 lyzeczki soli
* 2 cale jajka
* 2 lyzki oliwy (ja dalam oliwe z oliwek)
* 1 zoltko do posmarowania lub cale jajko
Wszystko oprocz zoltka zagniesc (najlepiej w maszynie) i odstawic do wyrosniecia .Podzielic na 3 lub 6 rownych czesci, uformowac waleczki i zaplesc (instrukcja w linku). Pozostawic do wyrosniecia na 30 minut i posmarowac zoltkiem.Piec w 190'C przez okolo 45 minut.
Chalka pochodzi z anglojezycznej strony video.about.com gdzie mozecie obejrzec TEN PRZEPIS na zywo od poczatku do konca.
Skladniki:
* 4 i 1/2 cup przesianej maki (1 cup = 23o ml)
* 1 op. suszonych drozdzy
* 2 lyzeczki cukru (ja dalam 10 duzych plaskich lyzek)
* 1 cup letniej wody
* 2 lyzeczki soli
* 2 cale jajka
* 2 lyzki oliwy (ja dalam oliwe z oliwek)
* 1 zoltko do posmarowania lub cale jajko
Wszystko oprocz zoltka zagniesc (najlepiej w maszynie) i odstawic do wyrosniecia .Podzielic na 3 lub 6 rownych czesci, uformowac waleczki i zaplesc (instrukcja w linku). Pozostawic do wyrosniecia na 30 minut i posmarowac zoltkiem.Piec w 190'C przez okolo 45 minut.
Chalka pochodzi z anglojezycznej strony video.about.com gdzie mozecie obejrzec TEN PRZEPIS na zywo od poczatku do konca.
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: