- Mar 6, 2008
- 1,831
- 0
- 0
Ciasto marchewkowe.
1szklanka cukru
1szklanka oleju
1i2/3 szklanki mąki
3 jajka
2 szklanki startej marchwi(na średnich oczkach)
półtorej łyżeczki sody
półtorej łyżeczki cynamonu
półtorej łyżeczki kakao
półtorej łyżeczki proszku do pieczenia
bakalie: orzechy i rodzynki
Cukier utrzeć z olejem i dodawać po 1 jajku nadal ucierając.Następnie dodawać kolejno wszystkie składniki i ucierać ,a na końcu dodać marchew i bakalie, i tylko wymieszać łyżką.
Przelać ciasto np. do keksówki i piec w temp.180st.C-około 70 min.
Trzeba zrobić próbę -suchego patyczka.
Można przełożyć dżemem lub masą budyniową itp.Wierzch można polukrować, oblać polewą czekoladową lub serkiem waniliowym.
Przepis ten usłyszałam od pani dzwoniącej do telewizji-kilka lat temu.Od tej pory innego już nie szukam.
Polecam go bo jest pyszne.
1szklanka cukru
1szklanka oleju
1i2/3 szklanki mąki
3 jajka
2 szklanki startej marchwi(na średnich oczkach)
półtorej łyżeczki sody
półtorej łyżeczki cynamonu
półtorej łyżeczki kakao
półtorej łyżeczki proszku do pieczenia
bakalie: orzechy i rodzynki
Cukier utrzeć z olejem i dodawać po 1 jajku nadal ucierając.Następnie dodawać kolejno wszystkie składniki i ucierać ,a na końcu dodać marchew i bakalie, i tylko wymieszać łyżką.
Przelać ciasto np. do keksówki i piec w temp.180st.C-około 70 min.
Trzeba zrobić próbę -suchego patyczka.
Można przełożyć dżemem lub masą budyniową itp.Wierzch można polukrować, oblać polewą czekoladową lub serkiem waniliowym.
Przepis ten usłyszałam od pani dzwoniącej do telewizji-kilka lat temu.Od tej pory innego już nie szukam.
Polecam go bo jest pyszne.