- Maj 19, 2008
- 1,368
- 0
- 0
Czasem eksperymenty kulinarne, poszukiwania nowych, oryginalnych połączeń nie są konieczne, aby powstał smakowity wypiek; bywa, że to, co najprostsze, jest też najlepsze. Idąc tym tropem, zapraszam na nostalgiczny, jesienny podwieczorek - niewymyślne, ale niezmiennie pyszne kruche ciasteczka z wyraźnym smakiem i aromatem orzechów. Do tego kilka filiżanek ulubionej kawy w babcinym serwisie dla domowników i koszyczek orzechów wraz z poczciwym dziadkiem. Proszę wspólnie łupać orzechy bez pośpiechu, pochrupując to orzeszka, to ciastko, i długo ze sobą rozmawiać.
Kruche ciastka orzechowe
- 300 g mąki
- 200g masła
- 100g orzechów włoskich
- 100g cukru pudru
- 2 żółtka
Orzechy zmielić. Ze wszystkich składników zagnieść gładkie ciasto; spokojnie można zrobić to dzień wcześniej i zostawić je w lodówce. Na oprószonym mąką blacie wałkować partie ciasta, niezbyt cienko (w składnikach nie ma proszku do pieczenia), niewielką szklanką wykrawać kółka. Układać na wyłożonej papierem blaszce, można blisko siebie, prawie wcale nie rosną.
Piec w temperaturze 180 stopni ok 12-15 minut lub na złocisty kolor. Zdejmować z blachy, gdy lekko przestygną. Jak to kruche, można długo przechowywać w zamkniętej puszce.
Z podwójnej porcji wyszło mi dokładnie 71 dużych ciastek, o średnicy ok 6 cm.
Smacznego!

Kruche ciastka orzechowe
- 300 g mąki
- 200g masła
- 100g orzechów włoskich
- 100g cukru pudru
- 2 żółtka
Orzechy zmielić. Ze wszystkich składników zagnieść gładkie ciasto; spokojnie można zrobić to dzień wcześniej i zostawić je w lodówce. Na oprószonym mąką blacie wałkować partie ciasta, niezbyt cienko (w składnikach nie ma proszku do pieczenia), niewielką szklanką wykrawać kółka. Układać na wyłożonej papierem blaszce, można blisko siebie, prawie wcale nie rosną.
Piec w temperaturze 180 stopni ok 12-15 minut lub na złocisty kolor. Zdejmować z blachy, gdy lekko przestygną. Jak to kruche, można długo przechowywać w zamkniętej puszce.
Z podwójnej porcji wyszło mi dokładnie 71 dużych ciastek, o średnicy ok 6 cm.
Smacznego!