- Mar 14, 2005
- 10,541
- 0
- 36
Troche wyjasnien, jak sie robia poduszki, mozna poczytac tutaj
Ciasto kakaowe
5 jajek
220 g maki
180 g cukru
1 lyzeczka proszku do pieczenia
125 ml oleju
3 lyzki gorzkiego kakao
125 ml wody
Masa serowa
500 g quark-u
1 opak. budyniu waniliowego ( w proszku)
100 g cukru
Rozdzielic jajka. Zoltka ubic na puszysta piane, dodac polowe cukru, olej i wode.
Bialko ubic z pozostala czescia cukru na sztywna piane i wmieszac do zoltkowej masy.
Przesiac make, kakao i proszek do pieczenia do reszty, przemieszac.
Blache posmarowac tluszczem lub wylozyc papierem, wylac na nia ciasto i rownomiernie wygladzic.
Mase serowa przelozyc do woreczka, uciac rog i wyciskac na kakaowe ciasto tworzac kwadraty.
Piec w nagrzanym do 180 st. piekarniku, ok. 30-35 min.
(Ciezka masa serowa opadnie na dol, ciasto kakowe sie uniesie, tworzac w ten sposob "poduszki" )
(zdjecia ciasta, mam niestety, tylko z adresem bloga )
Przepis pochodzi z niemieckiej strony - tlumaczenie moje.
***********************
EDIT:
Na prosbe Ilony wpisuje przeliczniki Cinki.
Ciasto kakaowe
5 jajek
220 g maki
180 g cukru
1 lyzeczka proszku do pieczenia
125 ml oleju
3 lyzki gorzkiego kakao
125 ml wody
Masa serowa
500 g quark-u
1 opak. budyniu waniliowego ( w proszku)
100 g cukru
Rozdzielic jajka. Zoltka ubic na puszysta piane, dodac polowe cukru, olej i wode.
Bialko ubic z pozostala czescia cukru na sztywna piane i wmieszac do zoltkowej masy.
Przesiac make, kakao i proszek do pieczenia do reszty, przemieszac.
Blache posmarowac tluszczem lub wylozyc papierem, wylac na nia ciasto i rownomiernie wygladzic.
Mase serowa przelozyc do woreczka, uciac rog i wyciskac na kakaowe ciasto tworzac kwadraty.
Piec w nagrzanym do 180 st. piekarniku, ok. 30-35 min.
(Ciezka masa serowa opadnie na dol, ciasto kakowe sie uniesie, tworzac w ten sposob "poduszki" )
(zdjecia ciasta, mam niestety, tylko z adresem bloga )
Przepis pochodzi z niemieckiej strony - tlumaczenie moje.
***********************
EDIT:
Na prosbe Ilony wpisuje przeliczniki Cinki.
Cinka @ 18 Sep 2008 napisał:index.php?act=findpost&pid=752170100 g cukru to ciut mniej niż pół szklanki.
180 g cukru to niepełna szklanka - a dokładniej 2 cm puste od góry (mierzyłam szklanką taką po sosie kanapkowym Develey wąska wysoka poj 250ml)
Zaraz sprawdzę mąkę.
220 g mąki to ciut mniej niż 1,5 szklanki, ale nieduży ciut - można dać 1,5.Cinka @ 18 Sep 2008 napisał:index.php?act=findpost&pid=752268Ważone wagą elektroniczną (a waży doskonale) więc musi być tak na 100%
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: