Ciasteczka owsiane bez mąki i jajek

monika1207

Member
Wrz 17, 2007
109
0
0
Ciasteczka owsiane bez mąki i jajek


ok 400g płatków owsianych (mogą być także płatki pszenne, żytnie, jęczmienne, lub ich mieszanka)
200g rodzynek
ok 1/2 szkl wody
opcjonalne dodatki: banan, mus z jabłek, słonecznik, sezam, suszone morele, daktyle itp.


Płatki zmieliłam w robocie kuchennym, dodałam rodzynki, banana i wodę. Wszystko składniki dokładnie zmiksowałam (powinna powstać gęsta masa, należy patrzeć na konsystencje wlewając wodę). Masę można dosłodzić, ja nie dodałam cukru. Ciastka wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, piekłam ok 1 godz w temperaturze ok 140-160 stopni do momentu, aż były złote i lekko wysuszone. Ciastka są słodkie i lekko winne (od rodzynek), smakują podobnie jak kupne batony zbożowe idealne na zdrową przekąskę do pracy icon_biggrin.gif]
 

Sinistra

Member
Lut 21, 2005
16,701
3
38
anbetung.gif


Dobra kobieto niech Ci Los w pieniądzu wynagrodzi.
 

anuc

Member
Maj 17, 2008
908
0
0
jean @ 11 Aug 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=737154...i bez tłuszczyku tyż!
A ile z tej porcji sztukasów wychodzi tak średnio?
Mi wychodzi 2 blachy, tj ok 50, ale to zależy

Dziś znów robiłam
icon_smile.gif
część z bananem i nektarynką, część ze śliwkami, część ze startymi jabłkami i wkrojonymi suszonymi z cynamonem i jeszcze parę z czarną porzeczką i wanilią (do tego sypałam tu i ówdzie jakiś słonecznik, orzechy, sezam czy siemię lniane - co w ręce wpadło
icon_smile.gif
). Tym razem piekłam trochę dłużej w niższej temperaturze, bo mają mi służyć jako prowiant na dłuższy wyjazd, a w formie sucharków mogą stanowić świetny posiłek
icon_smile.gif


Moje uwagi
icon_smile.gif

1. Dobrze jest masę odstawić na chwilę, wtedy płyn się wchłonie i fajnie się robi ciastka nabierając trochę na rękę, robiąc kulkę i rozpłaszczając - wtedy mają regularny kształt
2. Zamiast wody dobry też jest sok albo kompot, tudzież herbata (tak sobie teraz pomyślałam, żę nie próbowałam z kawą - a to moze być ciekawe
gruebel_2.gif
)
3. Dobrze jest zostawić sobie trochę masy bez bakalii, którą po wyłożeniu ciastek na blachę rozcieńczyć i posmarować nią te ciastka ze szczególnym uwzględnieniem wystających rodzynek, które mają tendencję do spiekania się jak są na wierzchu
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

jean

Member
Kwi 12, 2006
7,139
0
36
Zrobiłam wczoraj! Dodałam płatki, otręby, rodzynki i banana. Wszystko zmiksowałam i dodałam szklankę wody. Piekłam ok. godziny. Póki były ciepłe dawały się łamać, ale potem gdy wystygły to...beton w porównaniu z moimi ciasteczkami jest średniomiękki.
zahnlos.gif
zahnlos.gif
zahnlos.gif
dump.gif

Po namoczeniu w herbacie dadzą się zjeść, w smaku są bardzo dobre!
Za długo piekłam czy za mało wody dałam, że taka skała?!
gruebel_2.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
Jean - przywal im młotkiem, przesyp do jogurtu, zalej konfiturą czy też frużeliną i powinno być OK
icon_mrgreen.gif

Co do wypieku sie nie wypowiadam.
 

anuc

Member
Maj 17, 2008
908
0
0
jean @ 14 Aug 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=738106Zrobiłam wczoraj! Dodała płatki, otręby, rodzyni i banana. Wszystko zmiksowałam i dodałam szklankę wody. Piekłam ok. godziny. Póki były cipłe dawały się łamać, ale potem gdy wystygły to...beton w porównaniu z moimi ciasteczkami jest średniomiękki.
zahnlos.gif
zahnlos.gif
zahnlos.gif
dump.gif

Po namoczeniu w herbacie dadzą się zjeść, w smaku są bardzo dobre!
Z długo piekłam czy za mało wody dałam, że taka skała?!
gruebel_2.gif
Stawiam na to, że za długo się piekły. Ewentualnie może za cienkie były... Bo wody dałaś sporo. Ja z kolei chciałam betonowe, ale pierwszą partięzrobiłam za grubą i mimo leżenia od wczoraj na powietrzu są miękkie... Jak się doda trochę tłuszczu, to też są o wiele miętksze
icon_smile.gif
A mięciutkie też mi wyszły, jak dodałam mrożonych porzeczek - i tylko je porozgniatałam, bo nie chciało mi się czekać, aż się całkiem rozmrożą - no i płynu sporo wtedy dawałam, tak że były naprawdę paćkowate - nadymały siew trakcie pieczenia, potem oklapły, ale zostały cieniutkie i miękkie
 

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0

monika1207

Member
Wrz 17, 2007
109
0
0
czas pieczenia ciasteczek zależy od piekarnika oraz upodobania, jak piekłam je po raz pierwszy były gotowe po ok 40 minutach i miękkie, kolejnym razem po godzinie pieczenia bardzo wyschły i nadawały się idealnie do jogurtu lub mleka jako musli. Trzeba zaglądać podczas pieczenia i wybrać dla siebie optymalną strukturę ciastka
icon_biggrin.gif
 

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0
Właśnie upiekłam, jedna blacha już jest a druga siedzi w piekarniku
 

Załączniki

  • ciastka_owsiane_bez_m_ki_i_jajek_002.jpg
    ciastka_owsiane_bez_m_ki_i_jajek_002.jpg
    1.3 MB · Wyświetleń: 0

Sinistra

Member
Lut 21, 2005
16,701
3
38
icon_redface.gif
jeszcze się za nie nie zabrałam.

Mam pytanie- mielicie wszystko w maszynce do mięsa czy traktujecie żyrafą?
 

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0

osulka

Member
Sie 9, 2007
4,004
0
0
Zrobiłam dzisiaj, ale nie mieliłam składników. Dodałam przeróżne bakalie- śliwki, jabłka suszone, morele, daktyle, orzechy włoskie, laskowe i nerkowce, pestki dyni, trochę startego jabłka. Załam wodą 50/50 z mlekiem.

PYCHA
 

Załączniki

  • SP_A0161.jpg
    SP_A0161.jpg
    223.4 KB · Wyświetleń: 0
  • SP_A0162.jpg
    SP_A0162.jpg
    188.1 KB · Wyświetleń: 0
  • SP_A0163.jpg
    SP_A0163.jpg
    163.8 KB · Wyświetleń: 0
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy