- Lut 28, 2006
- 7,620
- 1
- 38
Źródło: rodzinny przepis
Pewnie ile gospodyń, tyle wersji, podaję swoją na prośbę Ewuni123
3,5 kg ogórków
liscie laurowe
ziele angielskie
1 l wody
1 szkl. octu 10 %
2 płaskie łyżki soli
30 dag cukru
5 łyżek musztardy sarepskiej
Ogórki obrać i pokroić wzdłuż na ćwiartki, upchnąć ciasno w słoiczkach, do każdego wrzucić po ziarenku ziela angielskiego (lub dwa, trzy w zależności od wielkości słoiczka) i kawałku liścia laurowego. Składniki zalewy podgrzać do rozpuszczenia się soli i cukru, zalać nią ogórki. Pasteryzować od momentu zagotowania 2 minuty. Z tej ilości wyszło mi 5 słoików o pojemności 720 ml.
Pewnie ile gospodyń, tyle wersji, podaję swoją na prośbę Ewuni123
3,5 kg ogórków
liscie laurowe
ziele angielskie
1 l wody
1 szkl. octu 10 %
2 płaskie łyżki soli
30 dag cukru
5 łyżek musztardy sarepskiej
Ogórki obrać i pokroić wzdłuż na ćwiartki, upchnąć ciasno w słoiczkach, do każdego wrzucić po ziarenku ziela angielskiego (lub dwa, trzy w zależności od wielkości słoiczka) i kawałku liścia laurowego. Składniki zalewy podgrzać do rozpuszczenia się soli i cukru, zalać nią ogórki. Pasteryzować od momentu zagotowania 2 minuty. Z tej ilości wyszło mi 5 słoików o pojemności 720 ml.
Ostatnią edycję dokonał moderator: