- Mar 26, 2008
- 2,294
- 364
- 83
Piekłam to ciasto już kilka razy, zawsze wychodzi tak samo pyszne. W smaku jest bardzo delikatne i wilgotne. Robi się je na prawdę błyskawicznie, przepis znalazłam na GP i cytuję za autorką tematu:
Blueberry-coffee cake- ciasto z jagodami...do kawy
Przepis pochodzi z amerykanskiej książki kucharskiej Betty Crocker.
Składniki na ciasto:
220g mąki (2 cups)
170g cukru (ja dalam~100g) (3/4 cup)
1 jajko
2 1/2 lyzeczki proszku do pieczenia
3/4 lyzeczki soli
55g masla lub margaryny (1/4 cup)
3/4 szklanki mleka (3/4 cup)
300g jagod, moga byc mrozone
kruszonka:
115g cukru (1/2 cup)
40g maki (1/3 cup)
1/2 lyzeczki cynamonu (dalam wiecej)
55g masla lub margaryny (1/4 cup =1/2 stick)
lukier:
60g cukru pudru (1/2 cup)
1/4 lyzeczki wanilli w plynie (moze byc cukier wanilinowy)
1 1/2 do 2 lyzeczek goracej wody
Sposob wykonania:
Nagrzac piekarnik do 190C. Wysmarowac i posypac bulka tortownice (22-23 cm).
Rozpuscic lekko maslo. Jajko roztrzepac dobrze mikserem z cukrem. Dodac mleko
i maslo. Dodac make z proszkiem i wymieszac, ale nie dluzej niz pol minuty -
tak aby tylko wszystkie produkty sie polaczyly. Dodac jagody i delikatnie je
wymieszac z ciastem. Jesli dajecie mrozone owoce, to masa robi sie troche
sztywna (zastyga maslo
, ale to nic nie szkodzi. Przelozyc ciasto do
tortownicy.
Kruszonka : wymieszc miekkie maslo z cukrem, maka i cynamonem, az powstana
"okruchy".
Posypac ciasto kruszonka i piec ~40-50 minut lub do suchego patyczka.
Lukier:
wymieszc cukier puder z wanilia i stopniowo dodawac wody, az sie osiagnie
lekko lejaca konsystencje.
Po upieczeniu pomazac ciasto lukrem i podawac jeszcze cieple
Smacznego
Upiekłam dzisiaj to ciasto z jagodami i czerwoną borówką. Pycha
Blueberry-coffee cake- ciasto z jagodami...do kawy
Przepis pochodzi z amerykanskiej książki kucharskiej Betty Crocker.
Składniki na ciasto:
220g mąki (2 cups)
170g cukru (ja dalam~100g) (3/4 cup)
1 jajko
2 1/2 lyzeczki proszku do pieczenia
3/4 lyzeczki soli
55g masla lub margaryny (1/4 cup)
3/4 szklanki mleka (3/4 cup)
300g jagod, moga byc mrozone
kruszonka:
115g cukru (1/2 cup)
40g maki (1/3 cup)
1/2 lyzeczki cynamonu (dalam wiecej)
55g masla lub margaryny (1/4 cup =1/2 stick)
lukier:
60g cukru pudru (1/2 cup)
1/4 lyzeczki wanilli w plynie (moze byc cukier wanilinowy)
1 1/2 do 2 lyzeczek goracej wody
Sposob wykonania:
Nagrzac piekarnik do 190C. Wysmarowac i posypac bulka tortownice (22-23 cm).
Rozpuscic lekko maslo. Jajko roztrzepac dobrze mikserem z cukrem. Dodac mleko
i maslo. Dodac make z proszkiem i wymieszac, ale nie dluzej niz pol minuty -
tak aby tylko wszystkie produkty sie polaczyly. Dodac jagody i delikatnie je
wymieszac z ciastem. Jesli dajecie mrozone owoce, to masa robi sie troche
sztywna (zastyga maslo
tortownicy.
Kruszonka : wymieszc miekkie maslo z cukrem, maka i cynamonem, az powstana
"okruchy".
Posypac ciasto kruszonka i piec ~40-50 minut lub do suchego patyczka.
Lukier:
wymieszc cukier puder z wanilia i stopniowo dodawac wody, az sie osiagnie
lekko lejaca konsystencje.
Po upieczeniu pomazac ciasto lukrem i podawac jeszcze cieple
Smacznego
Upiekłam dzisiaj to ciasto z jagodami i czerwoną borówką. Pycha