Mięciutki chleb z cebulką i makiem (maszyna)

Liska

Member
Lis 27, 2004
3,631
0
0
Jest to przepis na bagietkę. Ja jednak wrzucam wszystko do maszyny i wychodzi z tego mięciutki, aromatyczny chlebek z delikatną nutą przysmażonej cebulki. Moja rodzina go uwielbia.

400 g mąki białej
8 g drożdży
2 łyżki oliwy
duża cebula zeszklona na oliwie
łyżeczka maku
1 łyżka cukru
1,5łyżeczki soli
250 ml wody

po wyrośnięciu posmarowałam żółtkiem zmieszanym z łyżka wody, posypałam makiem. Program: Basic 4 godz.
 

Linn

Member
Wrz 17, 2004
8,842
0
0
Dobrze, ze chociaz nie ma zdjecia. Same skladniki mi wystarcza... Kiedy ja zjem te wszystkie smaczne chleby i inne wypieki...
 

kajorek

Member
Wrz 14, 2004
370
0
0
:anbetung: :anbetung: :anbetung:
:banana: :banana: :banana:

zrobiłam ciut inaczej
icon_smile.gif

dodałam podsmażony na maśle czosnek zamiast cebuli
o maku zapomniałam :oops:

wyszedł mięciutki, pyszny biały chlebek
a na dodatek miał piekną kopułkę


:dance:
 

Ika

Member
Sty 5, 2005
14,699
0
0
Drożdże świeże czy suche?
Rety, ile to jest 8 gram...? Przyzwyczaiłam się do swoich podstawowych chlebów z dodatkami, większość daję tam na oko już teraz i jak mam ochotę czegoś nowego spróbować, to mam problem typu ile to jest 8 g drożdży...
 

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
3
0
No własnie, a te drożdże to siusiane czy żywe - 8g to strasznie malusieńko
 

Ika

Member
Sty 5, 2005
14,699
0
0
Kasha, ja robię ten chleb na suszonych - spróbowałam na oko i dałam półtora łyżeczki (płaskiej). Możliwe, że to za dużo ;) ale chlebek wychodzi pyszny i rośnie ładnie....
 

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
3
0
Kasha, ja robię ten chleb na suszonych - spróbowałam na oko i dałam półtora łyżeczki (płaskiej). Możliwe, że to za dużo ;) ale chlebek wychodzi pyszny i rośnie ładnie....
Dzięki Iko za ekspresową odpowiedź :lol:
 

Liska

Member
Lis 27, 2004
3,631
0
0
Dziewczyny kochane,
przepraszam, ze dopiero teraz odpisuję, ale nie zauważylam, że ktos pyta o ten chleb.
Ja daję zawsze minimum drożdży - najmniejsza ilość, przy jakiej chleb mi elegancko wyrasta to 6 g.
Używam drożdży instant Oetkera. Tych granulowanych, polskiej firmy Cykoria (?) daję zwykle więcej, ale używam ich sporadycznie, bo na oetkerze chleb mi lepiej rośnie.
Pozdrawiam serdecznie,
L
 

Martusia

Member
Cze 22, 2006
942
0
0
Właśnie siedzi w maszynie. To jest mój trzeci chleb w życiu. Pierwszy, który nie opadł.
 

Martusia

Member
Cze 22, 2006
942
0
0
Smakował. Ale niestety w końcu opadł i tak. Nie wiem co to jest. Chlebki rosną pod kopułkę, a jak sie zaczną piec to opadają i sa takie wklęsłe. Ale w smaku wszystko jest ok. Nie maja zakalca, ani nic takiego. Drożdze daje według przepisu, jeszcze za mało wiem, żeby eksperymentować. Czy to może być wina tej parnej i upalnej pogody? Albo maszyny? :oops:
 

bietka

Member
Lut 25, 2006
3,897
6
38
Z tego co pamiętam to chleb opada bo za duzo drozdzy lub plynow.Teraz od nowa przechodzę przez chleby maszynowe bo mama kupiła z Lidla automat.Ładnie sie piecze na szybkim a do takiej ilości maki moze daj 10 g zywych drozdzy
 

trzkasienka

Member
Wrz 15, 2005
4,188
0
0
upieklam ten chlebek- raz po raz robie sobie odskocznie od tych chlebow na zakwasie ;) ulepilam 2 bagietki- 1 zjedlismy od razu po upieczeniu, druga udalo mi sie jeszcze sfotografowac przepyszne!

 

Margot

Well-known member
Cze 24, 2005
16,712
563
113
ja dziś upiekła ,mniam :mniam: dałam ociupinę zakwasu ,bo muszę go odświerzać ,żeby nie padł-zakwas oczywiście ;)
Chyba rok nie piekłam w maszynie ,ale te upały robią swoje i przypomiałam sobie ,ze mam taką maszynę :mrgreen:

Muszę tu poszperać i trochę w niej popiec
 

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
6
0
Lisku...pyszny chlebek, mieciutki i bardzo aromatyczny...mieszala maszyna ...piekl piec! Polecam! Doskonaly!
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy