- Paź 30, 2004
- 27,457
- 7
- 38
Składniki na 10 porcji
- masa z tego przepisu: fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,79072507,79072507.html
tyle że z 500 g mascarpone, ok. 400 g mleka słodzonego skondensowanego i 3 łyżeczek
esencji waniliowej
- duża paczka biszkoptów savoiardi
- 3/4 kg truskawek pokrojonych na ćwiartki
- sok z 1 cytryny
- cukier do smaku, ja zużyłam ok. 2 łyżek
- wódka owocowa (np. żurawinowa Bobeline jakiej użyłam)
Truskawki mieszamy z sokiem z cytryny i posypujemy cukrem, odstawiamy na min 1/2
godziny żeby puściły sok.
Masę ubijamy jak w linku podanym wyżej.
Do prostokątnego i głębokiego naczynia szklanego wkładamy jedną warstwą biszkopty,
skrapiamy je dość obficie wódką i wykładamy połowę truskawek z sokiem, a na truskawki
wykładamy połowę masy. Teraz układamy drugą warstwę identyczną jak pierwsza, czyli
biszkopty, wódka, truskawki, masa. Wierzch można ozdobić owocami lub pozostawić tylko
wygładzony lekko. Deser wstawiamy do lodówki najlepiej na minimum 8-10 godzin, wtedy
biszkopty zmiękną, a wszystko się dobrze połączy. Kroić należy nożem maczanym we
wrzątku.
- masa z tego przepisu: fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,79072507,79072507.html
tyle że z 500 g mascarpone, ok. 400 g mleka słodzonego skondensowanego i 3 łyżeczek
esencji waniliowej
- duża paczka biszkoptów savoiardi
- 3/4 kg truskawek pokrojonych na ćwiartki
- sok z 1 cytryny
- cukier do smaku, ja zużyłam ok. 2 łyżek
- wódka owocowa (np. żurawinowa Bobeline jakiej użyłam)
Truskawki mieszamy z sokiem z cytryny i posypujemy cukrem, odstawiamy na min 1/2
godziny żeby puściły sok.
Masę ubijamy jak w linku podanym wyżej.
Do prostokątnego i głębokiego naczynia szklanego wkładamy jedną warstwą biszkopty,
skrapiamy je dość obficie wódką i wykładamy połowę truskawek z sokiem, a na truskawki
wykładamy połowę masy. Teraz układamy drugą warstwę identyczną jak pierwsza, czyli
biszkopty, wódka, truskawki, masa. Wierzch można ozdobić owocami lub pozostawić tylko
wygładzony lekko. Deser wstawiamy do lodówki najlepiej na minimum 8-10 godzin, wtedy
biszkopty zmiękną, a wszystko się dobrze połączy. Kroić należy nożem maczanym we
wrzątku.