Moje doswiadczenia. Kto lubi oryginalny smak kaczki i wie jak przyrzadzac, to nie ma wpadki. Do Shinju, kaczka zawsze, ZAWSZE bedzie miekka i soczysta, jesli wlasciwie pieczona. Te suche i twarde sa tylko przez nieumiejetne pieczenie. Podam moj wyprobowany przepis:
najlepsze sa kaczki mlode 1,5-2 kg.
Zamrozona kaczke trzeba rozmrozic w lodowce na dolnej polce przez 1-2 dni, az bedzie calkiem miekka. Rozmrozone szybko i w pokojowej temp. beda twarde i lykowate. Nigdy w zyciu w goracej wodzie ani kaczki ani innego miesa sie nie rozmraza.
Kaczke trzeba umyc, osuszyc, odciac nadmiar tluszczu i natrzec w srodku sola, pieprzem i majerankiem, wrzucic ze 2 drobniutko posiekane zabki czosnku. Posypac sola, pieprzem i majerankiem po wierzchu i wlozyc kaczke do folii spozywczej. Tak mozna trzymac kilka godzin w lodowce, ale lepiej przez noc, co ja robie. Nastepnie trzeba rozgrzac piekarnik do 180 C i przygotowac nadzienie w tym czasie. Najlepsza jest kaczka z jablkami. Kilka kwasnych jedynie jablek nalezy obrac, pokroic w osemki odcinajac gniazda nasienne, mozna tez pokroic w kostke. Jablka posypac majerankiem i lekko sola i wlozyc je do tuszki kaczki. Mozna dodac tez cwiartki pomaranczy do srodka i kilka suszonych sliwek. Dobrze wyszorowane pomarancze maga byc ze skorka. Jablka nie wylatuja ze srodka, to nawet spinac nie trzeba. Cala kaczke nasmarowac rownomiernie miekkim maslem, umiescic w brytwance i podlac mala iloscia rosolu albo winem albo kombinacja rosolu i wina. Kaczka musi sie piec wolno bez przykrycia w temp. 180 C i kiedy sie zacznie rumienic, tak ok. godziny trzeba przewrocic na druga strone, jesli ma byc rownomiernie zrumieniona, ale jak komus nie zalezy, to nie musi. Mozna lekko pokroic skorke na piersiach i kolo udek, zeby sie tluszcz wytopil. Kaczke trzeba co jakis czas polewac wytworzonym sosem. Kiedy druga strona sie zrumieni, trzeba przewrocic znow kaczke piersia do gory. Piecze sie wg. wagi - 30 min. na pol kg. Jesli juz jest wystarczajaco zrumieniona, ale jeszcze nie gotowa, to trzeba pokryc ja folia aluminiowa, zeby sie nie przypalila i nie wyschla. Do brytwanki pod koniec pieczenia ( ok.pol godz.) mozna dodac ( ja dodaje) 1-2 lodygi selera naciowego, 1-2 srednie marchewki - pokrojone w kawalki i jeszcze kilka jablek w czastkach i pomaranczy, tez sliwki. Mozna tez dodac pol cebuli w calosci. Pod koniec trzeba odkryc i zrumienic przez kilka min. Upieczona kaczke, kiedy pieknie zarumieniona nalezy potrzymac w wylaczonym piekarniku 15-20 min. Potem sie wyjmuje i kroi. Tak upieczona kaczka bedzie zawsze miekka, soczysta i pyszna. Kaczke mozna tez nadziewac miesem mielonym przyprawionym, np. cielecina lub innym, bo mloda kaczka to na 2 - 3 osoby. Swietna jest tez nadziewana kasza gryczana. Dodatki - ziemniaki tluczone z maslem i smietana, albo ziemniaki pieczone w calosci, ale najlepsza jest kasza gryczana. Podaje sie podzielona kaczke z jablkami z pieczenia ze srodka jak i z boku i z pomaranczami. Osobno podaje sie zurawiny lub czerwone borowki smazone z dodatkiem i dodac ugotowac gruszki. Czerwona kapusta tez dobra jako dodatek. Dobry dodatek podany osobno bedzie dobrze zrobiony bigos. Komu zalezy, aby podac bardzo elegancko, to trzeba ugotowac w syropie obrane i wydrazone jablka zeby byly jedrne, twardawe i w srodek wlozyc troche smazonej zurawiny i podac obok. Czastki swiezych pomaranczy obok nie beda od rzeczy. Troche natki pietruszki nie zaszkodzi.
Zawsze zostanie pyszny tluszcz wytopiony z kaczki w pieczeniu. Moze ktos ma pomysly na wykorzystanie tego tluszczu, prosze podac. Mozna tez robic sos pomaranczowy albo uzyc gotowy, ale ja wole ten z pieczenia. Dobre wino polwytrawne dopelni smaku.
PS. Zwykle sa dolaczone podroby do kaczki, jak zoladek, serce, szyjka, watrobka. Podroby procz watrobki nalezy powoli zagotowac i uzyc jako podstawe do zupy jaka kto lubi, swietne do krupniku, a watrobke usmazyc i zjesc osobno.
najlepsze sa kaczki mlode 1,5-2 kg.
Zamrozona kaczke trzeba rozmrozic w lodowce na dolnej polce przez 1-2 dni, az bedzie calkiem miekka. Rozmrozone szybko i w pokojowej temp. beda twarde i lykowate. Nigdy w zyciu w goracej wodzie ani kaczki ani innego miesa sie nie rozmraza.
Kaczke trzeba umyc, osuszyc, odciac nadmiar tluszczu i natrzec w srodku sola, pieprzem i majerankiem, wrzucic ze 2 drobniutko posiekane zabki czosnku. Posypac sola, pieprzem i majerankiem po wierzchu i wlozyc kaczke do folii spozywczej. Tak mozna trzymac kilka godzin w lodowce, ale lepiej przez noc, co ja robie. Nastepnie trzeba rozgrzac piekarnik do 180 C i przygotowac nadzienie w tym czasie. Najlepsza jest kaczka z jablkami. Kilka kwasnych jedynie jablek nalezy obrac, pokroic w osemki odcinajac gniazda nasienne, mozna tez pokroic w kostke. Jablka posypac majerankiem i lekko sola i wlozyc je do tuszki kaczki. Mozna dodac tez cwiartki pomaranczy do srodka i kilka suszonych sliwek. Dobrze wyszorowane pomarancze maga byc ze skorka. Jablka nie wylatuja ze srodka, to nawet spinac nie trzeba. Cala kaczke nasmarowac rownomiernie miekkim maslem, umiescic w brytwance i podlac mala iloscia rosolu albo winem albo kombinacja rosolu i wina. Kaczka musi sie piec wolno bez przykrycia w temp. 180 C i kiedy sie zacznie rumienic, tak ok. godziny trzeba przewrocic na druga strone, jesli ma byc rownomiernie zrumieniona, ale jak komus nie zalezy, to nie musi. Mozna lekko pokroic skorke na piersiach i kolo udek, zeby sie tluszcz wytopil. Kaczke trzeba co jakis czas polewac wytworzonym sosem. Kiedy druga strona sie zrumieni, trzeba przewrocic znow kaczke piersia do gory. Piecze sie wg. wagi - 30 min. na pol kg. Jesli juz jest wystarczajaco zrumieniona, ale jeszcze nie gotowa, to trzeba pokryc ja folia aluminiowa, zeby sie nie przypalila i nie wyschla. Do brytwanki pod koniec pieczenia ( ok.pol godz.) mozna dodac ( ja dodaje) 1-2 lodygi selera naciowego, 1-2 srednie marchewki - pokrojone w kawalki i jeszcze kilka jablek w czastkach i pomaranczy, tez sliwki. Mozna tez dodac pol cebuli w calosci. Pod koniec trzeba odkryc i zrumienic przez kilka min. Upieczona kaczke, kiedy pieknie zarumieniona nalezy potrzymac w wylaczonym piekarniku 15-20 min. Potem sie wyjmuje i kroi. Tak upieczona kaczka bedzie zawsze miekka, soczysta i pyszna. Kaczke mozna tez nadziewac miesem mielonym przyprawionym, np. cielecina lub innym, bo mloda kaczka to na 2 - 3 osoby. Swietna jest tez nadziewana kasza gryczana. Dodatki - ziemniaki tluczone z maslem i smietana, albo ziemniaki pieczone w calosci, ale najlepsza jest kasza gryczana. Podaje sie podzielona kaczke z jablkami z pieczenia ze srodka jak i z boku i z pomaranczami. Osobno podaje sie zurawiny lub czerwone borowki smazone z dodatkiem i dodac ugotowac gruszki. Czerwona kapusta tez dobra jako dodatek. Dobry dodatek podany osobno bedzie dobrze zrobiony bigos. Komu zalezy, aby podac bardzo elegancko, to trzeba ugotowac w syropie obrane i wydrazone jablka zeby byly jedrne, twardawe i w srodek wlozyc troche smazonej zurawiny i podac obok. Czastki swiezych pomaranczy obok nie beda od rzeczy. Troche natki pietruszki nie zaszkodzi.
Zawsze zostanie pyszny tluszcz wytopiony z kaczki w pieczeniu. Moze ktos ma pomysly na wykorzystanie tego tluszczu, prosze podac. Mozna tez robic sos pomaranczowy albo uzyc gotowy, ale ja wole ten z pieczenia. Dobre wino polwytrawne dopelni smaku.
PS. Zwykle sa dolaczone podroby do kaczki, jak zoladek, serce, szyjka, watrobka. Podroby procz watrobki nalezy powoli zagotowac i uzyc jako podstawe do zupy jaka kto lubi, swietne do krupniku, a watrobke usmazyc i zjesc osobno.