- Lis 28, 2005
- 33,489
- 5,648
- 113
Sernik z białą czekoladą i pistacjami
Przepis na tortownicę o średnicy 23 cm.
Składniki:
Spód:
1 opakowanie ciasteczek Digestive (144 g)
około 50 g rozpuszczonego masła
Masa serowa:
700 g sera śmietankowego (np. Delfiko lub Zielona Łąka) w pokojowej temperaturze
3/4 szklanki cukru
1 łyżka esencji waniliowej
4 duże jajka
170 g białej czekolady
1 szklanka obranych ze skorupek i posiekanych pistacji (w tym dwie łyżki do dekoracji)
2 płaskie łyżki mąki pszennej
Dodatkowo – namoczone w wodzie opaski z codziennych gazet, przygotowane tak samo, jak w tym przepisie:
https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=22472&hl=sernik
Zamiast piec metodą gazetową, można też piec tradycyjnie, w kąpieli wodnej (godzina w 160 - 170 stopniach plus dodatkowo pół godziny po wyłączeniu piekarnika).
Wykonanie:
Przełożyć ciastka do woreczka z grubej folii, rozkruszyć wałkiem na proszek.
Roztopić masło w rondelku lub w mikrofalówce, połączyć z pokruszonymi ciastkami, wymieszać. Powstałą masę ugnieść na dnie tortownicy tworząc spód ciasta. Włożyć do lodówki, a potem piec w temperaturze 180 stopni przez 10 minut. Schłodzić.
Przygotować masę serową:
W misce wymieszać ser z cukrem i wanilią. Dodawać po jednym jajku, miksując tylko do połączenia składników. Dodać rozpuszczoną w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce czekoladę, wymieszać. Nie miksować zbyt energicznie, aby za bardzo nie napowietrzyć masy. Odłożyć dwie łyżki pistacji do dekoracji ciasta. Pozostałe pistacje wymieszać z mąką i dodać do masy serowej. Wylać masę na podpieczony spód.
Nagrzać piekarnik do 250 stopni C.
Tortownicę z sernikiem umieścić na blasze.
Owinąć boki (obręcz) tortownicy przygotowanymi wcześniej opaskami z namoczonych gazet, wstawić do piekarnika na 10 minut. Potem wyjąć ciasto, zmniejszyć temperaturę do 160 stopni, zmienić opaski na nowe i piec około 50 minut.
Po wyjęciu z piekarnika odstawić na metalową podstawkę do wystudzenia. Po 10 minutach objechać nożem boki ciasta i zdjąć obręcz tortownicy. Zostawić ciasto do całkowitego wystudzenia, a potem wstawić na noc do lodówki (najlepiej w zamkniętym pojemniku na tort).
Następnego dnia dowolnie udekorować (np. bitą śmietaną ) i posypać pozostałymi pistacjami.
Inspiracja i baza przepisu :
http://www.dianasdesserts.com/index.cfm/fu...2218/Recipe.cfm
Przepis na tortownicę o średnicy 23 cm.
Składniki:
Spód:
1 opakowanie ciasteczek Digestive (144 g)
około 50 g rozpuszczonego masła
Masa serowa:
700 g sera śmietankowego (np. Delfiko lub Zielona Łąka) w pokojowej temperaturze
3/4 szklanki cukru
1 łyżka esencji waniliowej
4 duże jajka
170 g białej czekolady
1 szklanka obranych ze skorupek i posiekanych pistacji (w tym dwie łyżki do dekoracji)
2 płaskie łyżki mąki pszennej
Dodatkowo – namoczone w wodzie opaski z codziennych gazet, przygotowane tak samo, jak w tym przepisie:
https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=22472&hl=sernik
Zamiast piec metodą gazetową, można też piec tradycyjnie, w kąpieli wodnej (godzina w 160 - 170 stopniach plus dodatkowo pół godziny po wyłączeniu piekarnika).
Wykonanie:
Przełożyć ciastka do woreczka z grubej folii, rozkruszyć wałkiem na proszek.
Roztopić masło w rondelku lub w mikrofalówce, połączyć z pokruszonymi ciastkami, wymieszać. Powstałą masę ugnieść na dnie tortownicy tworząc spód ciasta. Włożyć do lodówki, a potem piec w temperaturze 180 stopni przez 10 minut. Schłodzić.
Przygotować masę serową:
W misce wymieszać ser z cukrem i wanilią. Dodawać po jednym jajku, miksując tylko do połączenia składników. Dodać rozpuszczoną w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce czekoladę, wymieszać. Nie miksować zbyt energicznie, aby za bardzo nie napowietrzyć masy. Odłożyć dwie łyżki pistacji do dekoracji ciasta. Pozostałe pistacje wymieszać z mąką i dodać do masy serowej. Wylać masę na podpieczony spód.
Nagrzać piekarnik do 250 stopni C.
Tortownicę z sernikiem umieścić na blasze.
Owinąć boki (obręcz) tortownicy przygotowanymi wcześniej opaskami z namoczonych gazet, wstawić do piekarnika na 10 minut. Potem wyjąć ciasto, zmniejszyć temperaturę do 160 stopni, zmienić opaski na nowe i piec około 50 minut.
Po wyjęciu z piekarnika odstawić na metalową podstawkę do wystudzenia. Po 10 minutach objechać nożem boki ciasta i zdjąć obręcz tortownicy. Zostawić ciasto do całkowitego wystudzenia, a potem wstawić na noc do lodówki (najlepiej w zamkniętym pojemniku na tort).
Następnego dnia dowolnie udekorować (np. bitą śmietaną ) i posypać pozostałymi pistacjami.
Inspiracja i baza przepisu :
http://www.dianasdesserts.com/index.cfm/fu...2218/Recipe.cfm
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: