- Sie 28, 2007
- 116
- 0
- 0
To mój pierwszy przepis tutaj, mam nadzieję, że będzie Wam smakować
BLOK WANILIOWY
400g mleka w proszku
150g cukru
2 opakowania cukru waniliowego
paczka biszkoptów
1 paczka herbatników
150 g masła
szklanka wody
ok. 500 g bakalii w dowolnych proporcjach ( ja dodałam rodzynki, migdały orzechy)
Rozpuścić masło, cukier i wodę. Pod koniec gotowania dodać cukier waniliowy. Dokładnie wymieszać w odstawić aby troszeczkę ostygło. Następnie wymieszać bakalie i poruszone herbatniki w mlekiem w proszku. Powoli dolewać płyn do sypkich składników dokładnie mieszając ( można też dodać mleko od razu do gotowania, ale trzeba to robić bardzo uważnie gdyż lubi tworzyć grudki!). Formę keksówkę wyłożyć folią aluminiową a następnie ułożyć warstwę biszkoptów. Przełożyć powstałą masę i przykryć z wierzchu folią, gdyż blok bardzo chłonie zapachy. Włożyć na kilka godzin do lodówki (u mnie rodzinka nie mogła się doczekać, więc powędrował na godzinę do zamrażalnika, a potem na następną do lodówki).
Blok jest pyszny i słodki ( a i tak zmniejszyłam ilość cukru
)
Zdjęcia nie ma gdyż...ciasto w niewyjaśnionych okolicznościach zniknęło z lodówki ;P
BLOK WANILIOWY
400g mleka w proszku
150g cukru
2 opakowania cukru waniliowego
paczka biszkoptów
1 paczka herbatników
150 g masła
szklanka wody
ok. 500 g bakalii w dowolnych proporcjach ( ja dodałam rodzynki, migdały orzechy)
Rozpuścić masło, cukier i wodę. Pod koniec gotowania dodać cukier waniliowy. Dokładnie wymieszać w odstawić aby troszeczkę ostygło. Następnie wymieszać bakalie i poruszone herbatniki w mlekiem w proszku. Powoli dolewać płyn do sypkich składników dokładnie mieszając ( można też dodać mleko od razu do gotowania, ale trzeba to robić bardzo uważnie gdyż lubi tworzyć grudki!). Formę keksówkę wyłożyć folią aluminiową a następnie ułożyć warstwę biszkoptów. Przełożyć powstałą masę i przykryć z wierzchu folią, gdyż blok bardzo chłonie zapachy. Włożyć na kilka godzin do lodówki (u mnie rodzinka nie mogła się doczekać, więc powędrował na godzinę do zamrażalnika, a potem na następną do lodówki).
Blok jest pyszny i słodki ( a i tak zmniejszyłam ilość cukru
Zdjęcia nie ma gdyż...ciasto w niewyjaśnionych okolicznościach zniknęło z lodówki ;P