- Cze 24, 2005
- 16,709
- 557
- 113
Basler Leckerli (pierniczki Leckerli z Bazylei)
przepis orginalny tu
http://cannelleetcacao.typepad.com/mon_web...r_leckerli.html
Przepis dostałam od Bea 73
Pierniczki są świetne i ta cieniutka chrupiąca warstwa lukru,smakują wyjątkowo
cytuję
,,Na ok. 30 pierniczkow
125 g cukru
1 jajko
175 g maki
1 lyzeczka proszku do pieczenia
1/2 lyzeczki cynamonu
1/4 lyzeczki galki muszk.
1/4 lyzeczki mielonego imbiru
125 g posiekanych migdalow (bez skorki)
50 g kandyzowanej skorki pomaranczowej i cytrynowej pokrojone w mala kosteczke
50 g miodu swierkowego/jodlowego (czy to jest po polsku spadziowy ? ? ?)
1 lyzka mocnego alkoholu (typu wodka)  mozna nie dodawac
Lukier
80 g cukru pudru
1 bialko
1 lyzeczka wodki
°°°°°°°°°°°°°
ubic jajko z cukrem
dodac make, proszek, przyprawy, migdaly, skorki z cytrusow, miod i alkohol
wymieszac drewniana lyzka
wylozyc mase na natluszczona maslem blache (wysokosc ok. 1 cm)
piec w temp. 150° ok. 15 min (musza byc jeszcze jasnie, niespieczone, po wyjeciu z pieca)
sa miekkie, stwardnieja po wystygnieciu
lukier :
wymieszac skladniki
posmarowac pedzelkiem wyciagnieta z pieca upieczona mase i ponownie wstawic do pieca na ok. 30 sek
nastepnie pokroic na kwadraciki
mozna je przechowywac kilka tygodni w metalowym pudelku ; sa lepsze po kilku dniach icon_wink.gif
ps. Tam gdzie pisze « wodka » w przepisie oryginalnym chodzi o eau-de-vie co jest pewnego rodzaju wodka ale jakby robiona z owocow ; ale to jest przezroczyste jak wodka, nie kolorowe… nie wiem jak to mozna inaczej przetlumaczyc…"
ja dodałam do ciasta 3 łyżki jogurtu naturalnego ,bo było takie gęste
wódka to u mnie spirytus
przepis orginalny tu
http://cannelleetcacao.typepad.com/mon_web...r_leckerli.html
Przepis dostałam od Bea 73
Pierniczki są świetne i ta cieniutka chrupiąca warstwa lukru,smakują wyjątkowo
cytuję
,,Na ok. 30 pierniczkow
125 g cukru
1 jajko
175 g maki
1 lyzeczka proszku do pieczenia
1/2 lyzeczki cynamonu
1/4 lyzeczki galki muszk.
1/4 lyzeczki mielonego imbiru
125 g posiekanych migdalow (bez skorki)
50 g kandyzowanej skorki pomaranczowej i cytrynowej pokrojone w mala kosteczke
50 g miodu swierkowego/jodlowego (czy to jest po polsku spadziowy ? ? ?)
1 lyzka mocnego alkoholu (typu wodka)  mozna nie dodawac
Lukier
80 g cukru pudru
1 bialko
1 lyzeczka wodki
°°°°°°°°°°°°°
ubic jajko z cukrem
dodac make, proszek, przyprawy, migdaly, skorki z cytrusow, miod i alkohol
wymieszac drewniana lyzka
wylozyc mase na natluszczona maslem blache (wysokosc ok. 1 cm)
piec w temp. 150° ok. 15 min (musza byc jeszcze jasnie, niespieczone, po wyjeciu z pieca)
sa miekkie, stwardnieja po wystygnieciu
lukier :
wymieszac skladniki
posmarowac pedzelkiem wyciagnieta z pieca upieczona mase i ponownie wstawic do pieca na ok. 30 sek
nastepnie pokroic na kwadraciki
mozna je przechowywac kilka tygodni w metalowym pudelku ; sa lepsze po kilku dniach icon_wink.gif
ps. Tam gdzie pisze « wodka » w przepisie oryginalnym chodzi o eau-de-vie co jest pewnego rodzaju wodka ale jakby robiona z owocow ; ale to jest przezroczyste jak wodka, nie kolorowe… nie wiem jak to mozna inaczej przetlumaczyc…"
ja dodałam do ciasta 3 łyżki jogurtu naturalnego ,bo było takie gęste
wódka to u mnie spirytus
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: