- Maj 14, 2006
- 1,077
- 0
- 0
125 g miękiego masła
100 g ciemnej czekolady
300 g dżemu wiśniowego
150 g drobnego cukru trzcinowego
szczypta soli
2 jajka (ubite)
150 g mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem:
100 g ciemnej czekolady
100 ml double cream / tłustej śmietany
wisienki kandyzowane do ozdoby
Roztopić masło, do gorącego wrzucić połamaną czekoladę. Poczekać aż zmięknie i ucierać drewnianą łyżką aż masa będzie gładka. Dodać dżem (dałam Łowicz z kawałkami wiśni - polecam!), cukier, sól i jajka. Wymieszać dokładnie i dodać do mąki.
Masą wypełnić papilotki. Piec ok. 25 minut (u mnie ok.35 min - piekarnik gazowy) w 180 st.C.
Czekoladę na krem połamać na kawałki i podgrzewać razem z double cream aż do zagotowania, po czym zdjąć z ognia. Ubijać trzepaczką lub mikserem, aż krem będzie gładki i zgęstnieje.
Wierzch mufinek posmarować kremem i ozdobić wisienkami.
Kremu nie robiłam, ale mufinki pyszne, bardzo wilgotne. Polecam
CosPysznego.pl
100 g ciemnej czekolady
300 g dżemu wiśniowego
150 g drobnego cukru trzcinowego
szczypta soli
2 jajka (ubite)
150 g mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem:
100 g ciemnej czekolady
100 ml double cream / tłustej śmietany
wisienki kandyzowane do ozdoby
Roztopić masło, do gorącego wrzucić połamaną czekoladę. Poczekać aż zmięknie i ucierać drewnianą łyżką aż masa będzie gładka. Dodać dżem (dałam Łowicz z kawałkami wiśni - polecam!), cukier, sól i jajka. Wymieszać dokładnie i dodać do mąki.
Masą wypełnić papilotki. Piec ok. 25 minut (u mnie ok.35 min - piekarnik gazowy) w 180 st.C.
Czekoladę na krem połamać na kawałki i podgrzewać razem z double cream aż do zagotowania, po czym zdjąć z ognia. Ubijać trzepaczką lub mikserem, aż krem będzie gładki i zgęstnieje.
Wierzch mufinek posmarować kremem i ozdobić wisienkami.
Kremu nie robiłam, ale mufinki pyszne, bardzo wilgotne. Polecam
CosPysznego.pl
Ostatnią edycję dokonał moderator: