- Sty 27, 2006
- 4,107
- 1,262
- 113
Kodryt Kadyr
Bardzo ciekawy i oryginalny w wykonaniu tort, dawno sie tak przy wypiekach nie bawilam
))) Na smak jak dla mnie jest za slodki, ale maz i goscie bardzo chwalili
Przepis pochodzi z rosyjskiego forum GoodCook.ru, od Rimmchik
Potrzebne sa dwie formy - jedna do tortu, a druga wieksza, do ktorej bedzie mozna postawic te mniejsza dla kapieli wodnej (bo tort jest pieczony jak krem brulee w piekarniku, ale w kapieli wodnej). Mialam forme do baby 2,5 l pojemnosci i zwykla blaszke do zapiekania z wysokimi bokami.
Na patelni roztopic 6 st. lyzek cukru na kolor mocno miodowy. Wylac do formy i ostudzic.
Krem karmelowy
300 ml mleka
250 ml slodkiej smietanki
1 szkl. cukru
3 duze jajka
cukier waniliowy
Wszystko wymieszac trzepaczka i wylac na zastygniety karmel
Troche zatrzeszczy, jakby pekalo szklo, ale tak ma byc.
Keks:
2 jajka
3/4 szkl. cukru
3/4 szkl. mleka
1/2 szkl oliwy
1,5 lyzeczki proszku do pieczenia
2 szkl. maki
2 lyzki stolowe dobrego kakao
Wszystko wymieszac razem
Tymczasem zagotowac wode. Forme z kremem karmelowym postawic do drugiej. Do formy z kremem lyzka wykladac ciasto keksowe. Niech sobie nurkuje
)))))) W czasie pieczenia ciasto wyplynie na powierzchnie i upiecze sie. Do wiekszej formy wlac wrzatek. Piec w 180 C okolo 50 min - sprawdzic patczkiem. Potem ciasto dobrze wystudzic (najlepiej przez noc). Nozem podwazyc brzegi, forme nakryc talerzem i przewrocic. Robilam 3 razy i wszystkie razy troche karmelu zostawalo w formie
co z tym zrobic - nie wiem
Bardzo ciekawy i oryginalny w wykonaniu tort, dawno sie tak przy wypiekach nie bawilam
Potrzebne sa dwie formy - jedna do tortu, a druga wieksza, do ktorej bedzie mozna postawic te mniejsza dla kapieli wodnej (bo tort jest pieczony jak krem brulee w piekarniku, ale w kapieli wodnej). Mialam forme do baby 2,5 l pojemnosci i zwykla blaszke do zapiekania z wysokimi bokami.
Na patelni roztopic 6 st. lyzek cukru na kolor mocno miodowy. Wylac do formy i ostudzic.
Krem karmelowy
300 ml mleka
250 ml slodkiej smietanki
1 szkl. cukru
3 duze jajka
cukier waniliowy
Wszystko wymieszac trzepaczka i wylac na zastygniety karmel
Keks:
2 jajka
3/4 szkl. cukru
3/4 szkl. mleka
1/2 szkl oliwy
1,5 lyzeczki proszku do pieczenia
2 szkl. maki
2 lyzki stolowe dobrego kakao
Wszystko wymieszac razem
Tymczasem zagotowac wode. Forme z kremem karmelowym postawic do drugiej. Do formy z kremem lyzka wykladac ciasto keksowe. Niech sobie nurkuje
Ostatnią edycję dokonał moderator: