- Wrz 23, 2004
- 10,244
- 1
- 38
Bardzo smaczna surówka, którą można a nawet trzeba przygotować dzień wcześniej. Można ją przechowywać w lodówce kilka dni i jest coraz smaczniejsza.
<!--endemo-->
Składniki:
Kapusta biala
marchew
cebula
papryka czerwona
I zalewa
0,25 szkl wody
0,5 szkl octu
0,75 szkl oleju
2 lyzki cukru
1 lyzka musztardy
sol
skladniki zalewy zagotowac [mozna zmienic ilosci wody i octu]
lub:
II zalewa
0,25 szkl wody
0,25 szkl octu
0,5 szkl oleju
0,75 szkl cukru
2 lyzki musztardy
1 lyzka soli
Kapustę cienko poszatkować, cebulkę pokroić drobno w kostkę, paprykę pokroić w cienkie paseczki, marchew zetrzeć na grubej tarce jarzynowej.
Warzywa wymieszać z gorącą zalewą i zostawić na noc w chłodnym miejscu.
Przed podaniem dodać do surówki 1 kwaśne jabłko oraz 2-3 ogórki konserwowe starte na grubej tarce.
Uwaga: robiłam tę surówkę również bez papryki ( bo za droga była
) i też była bardzo smaczna. Polecam.
<!--endemo-->
Składniki:
Kapusta biala
marchew
cebula
papryka czerwona
I zalewa
0,25 szkl wody
0,5 szkl octu
0,75 szkl oleju
2 lyzki cukru
1 lyzka musztardy
sol
skladniki zalewy zagotowac [mozna zmienic ilosci wody i octu]
lub:
II zalewa
0,25 szkl wody
0,25 szkl octu
0,5 szkl oleju
0,75 szkl cukru
2 lyzki musztardy
1 lyzka soli
Kapustę cienko poszatkować, cebulkę pokroić drobno w kostkę, paprykę pokroić w cienkie paseczki, marchew zetrzeć na grubej tarce jarzynowej.
Warzywa wymieszać z gorącą zalewą i zostawić na noc w chłodnym miejscu.
Przed podaniem dodać do surówki 1 kwaśne jabłko oraz 2-3 ogórki konserwowe starte na grubej tarce.
Uwaga: robiłam tę surówkę również bez papryki ( bo za droga była
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: