- Wrz 17, 2004
- 44,979
- 5
- 0
Pieczen rzymska zna kazdy. To taki wielki kotlet mielony, tyle ze zdrowszy, bo nie smazony i roboty z nim znacznie mniej.
Najwieksza zaleta jest to, ze ma sie od razu 2-3 obiady (chyba, ze ktos wciagnie na zimno), a podajac z roznymi surowkami i sosami nie karmi sie codziennie tym samym.
3/4 kg miesa mielonego (pol na pol wolowo-wieprzowe lub drob)
4 jaja
1/2 szkl bulki tartej
1 duza cebula
olej/smalec
przyprawy
Cebule pokroic drobno, zeszklic na 2 lyzkach tluszczu, goraca dodac do miesa, wbic jedno jajo, dodac po pol lyzeczki czosnku (proszek lub granulowany, mozna tez swiezy zeszklic z cebula), imbiru i szczypte kardamonu i galki muszkatulowej. Wymieszac.
Wsypac bulke, polac goraca woda i wymieszac na jednolita mase.
Solic na koncu, bo sol wchlania wode i trudniej sie miesza i w razie potrzeby dodac wody. Masa ma byc jak na mielone.
W miedzyczasie pozostale 3 jajka powinny byc ugotowane na twardo i obrane.
Polowe masy (z okladem) wlozyc do formy, w to lekko wcisnac jajka i przykryc reszta miesa.
Wierzch mozna przybrac podsmazona cebulka lub pieczarkami lub posypac w prazki np. slodka papryka w proszku.
Piec w temp. 160-170 stopni 45-60 min.
DODATKOWE INFORMACJE
Doskonale sa specjalne dwupoziomowe brytfanki, bo mozna sos wykorzystac.
Podawac z sosami:
1/ pieczeniowy (beszamel + to co z pieczenia i dosmaczyc) z kazda salata, surowka
2/ chrzanowy z surowka z buraczkow lub czerwonej kapusty
3/ pomidorowy i kapusta na slodko (szybka wersja -bok-choy)
4/ grzybowy, kasza gryczana i kiszonki
Najwieksza zaleta jest to, ze ma sie od razu 2-3 obiady (chyba, ze ktos wciagnie na zimno), a podajac z roznymi surowkami i sosami nie karmi sie codziennie tym samym.
3/4 kg miesa mielonego (pol na pol wolowo-wieprzowe lub drob)
4 jaja
1/2 szkl bulki tartej
1 duza cebula
olej/smalec
przyprawy
Cebule pokroic drobno, zeszklic na 2 lyzkach tluszczu, goraca dodac do miesa, wbic jedno jajo, dodac po pol lyzeczki czosnku (proszek lub granulowany, mozna tez swiezy zeszklic z cebula), imbiru i szczypte kardamonu i galki muszkatulowej. Wymieszac.
Wsypac bulke, polac goraca woda i wymieszac na jednolita mase.
Solic na koncu, bo sol wchlania wode i trudniej sie miesza i w razie potrzeby dodac wody. Masa ma byc jak na mielone.
W miedzyczasie pozostale 3 jajka powinny byc ugotowane na twardo i obrane.
Polowe masy (z okladem) wlozyc do formy, w to lekko wcisnac jajka i przykryc reszta miesa.
Wierzch mozna przybrac podsmazona cebulka lub pieczarkami lub posypac w prazki np. slodka papryka w proszku.
Piec w temp. 160-170 stopni 45-60 min.
DODATKOWE INFORMACJE
Doskonale sa specjalne dwupoziomowe brytfanki, bo mozna sos wykorzystac.
Podawac z sosami:
1/ pieczeniowy (beszamel + to co z pieczenia i dosmaczyc) z kazda salata, surowka
2/ chrzanowy z surowka z buraczkow lub czerwonej kapusty
3/ pomidorowy i kapusta na slodko (szybka wersja -bok-choy)
4/ grzybowy, kasza gryczana i kiszonki
Ostatnią edycję dokonał moderator: