- Gru 14, 2006
- 21
- 0
- 0
Po wielu eksperymentach z różnymi przepisami na ciasto znalazłam wreszcie swój ulubiony, robi się szybko a ciasto jest miękkie, średniogrube, spód lekko chrupiący.
2 szklanki mąki
25 g drożdży
0,5 łyżeczki cukru
3/4 szklanki wody mineralnej
2 łyżki oliwy
0,5 łyżeczki soli
Drożdże wymieszać z ciepłą wodą, cukrem i odrobiną mąki. Zostawić na ok 10 min. Dodać pozostałe składniki, zagnieść ciasto, uformować kulę, zostawić do wyrośnięcia na 20-30 min. Wyłożyc na blachę posmarowaną oliwą.
Na wierzch daję zawsze koncentrat pomidorowy wymieszany z odrobiną wody, z ziołami świeżymi lub suszonymi, na to starty ser, i reszte składników w zależności od upodobania lub zawartości lodówki. Tym razem jak w tytule: pierś kurczaka pokrojona w kostkę, otoczona w przyprawie gyros i obsmażona na patelni, kiełbasa krakowska, pieczarki, wiórki cebuli, czosnek, plasterki ogórka konserwowego, wszystko posypane oregano.
Piec 10 min. w 225 st. na termoobiegu.
Smacznego!
2 szklanki mąki
25 g drożdży
0,5 łyżeczki cukru
3/4 szklanki wody mineralnej
2 łyżki oliwy
0,5 łyżeczki soli
Drożdże wymieszać z ciepłą wodą, cukrem i odrobiną mąki. Zostawić na ok 10 min. Dodać pozostałe składniki, zagnieść ciasto, uformować kulę, zostawić do wyrośnięcia na 20-30 min. Wyłożyc na blachę posmarowaną oliwą.
Na wierzch daję zawsze koncentrat pomidorowy wymieszany z odrobiną wody, z ziołami świeżymi lub suszonymi, na to starty ser, i reszte składników w zależności od upodobania lub zawartości lodówki. Tym razem jak w tytule: pierś kurczaka pokrojona w kostkę, otoczona w przyprawie gyros i obsmażona na patelni, kiełbasa krakowska, pieczarki, wiórki cebuli, czosnek, plasterki ogórka konserwowego, wszystko posypane oregano.
Piec 10 min. w 225 st. na termoobiegu.
Smacznego!
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: