- Maj 5, 2006
- 30,543
- 13
- 38
Składniki
1 litr mleka
1 szkl cukru
1 kostka margaryny lub masła (można dać mniej np. połowę kostki i również się uda - sprawdzone )
1 szkl kaszy manny
2 łyżki kakao
cukier waniliowy
wiórki kokosowe, orzechy, posypka - dowolnie - do dekoracji
5 paczek herbatników
Wykonanie
Blachę, formę wyłożyć połową herbatników ciasno jeden przy drugim tak by się nie przesuwały.
Mleko, margarynę, kakao i cukier zagotować i na gotujące stopniowo wsypywać kaszkę (można rozprowadzić kaszkę w części mleka i w takiej postaci wlać na gotujące co polecam) ciągle mieszając aż zgęstnieje.
Od razu po zdjęciu z ognia masę wylać na przygotowane wcześniej herbatniki, rozsmarować równo.
Na wierzch ułożyć drugą połowę herbatników w takim samym układzie jak w dolnej warstwie. Docisnąć.
Wystudzić, wstawić do lodówki.
Wystygnięte polać polewą i posypać dekoracyjnie.
1 litr mleka
1 szkl cukru
1 kostka margaryny lub masła (można dać mniej np. połowę kostki i również się uda - sprawdzone )
1 szkl kaszy manny
2 łyżki kakao
cukier waniliowy
wiórki kokosowe, orzechy, posypka - dowolnie - do dekoracji
5 paczek herbatników
Wykonanie
Blachę, formę wyłożyć połową herbatników ciasno jeden przy drugim tak by się nie przesuwały.
Mleko, margarynę, kakao i cukier zagotować i na gotujące stopniowo wsypywać kaszkę (można rozprowadzić kaszkę w części mleka i w takiej postaci wlać na gotujące co polecam) ciągle mieszając aż zgęstnieje.
Od razu po zdjęciu z ognia masę wylać na przygotowane wcześniej herbatniki, rozsmarować równo.
Na wierzch ułożyć drugą połowę herbatników w takim samym układzie jak w dolnej warstwie. Docisnąć.
Wystudzić, wstawić do lodówki.
Wystygnięte polać polewą i posypać dekoracyjnie.
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: