Margot proszila zebym przetlumacyla przepis na Szwedskie pierniczki z mojego "blogu". Mozna znalesc duzo roznych przepisow, ale ten jest naprawde bardzo dobry. Pierniczki sa dosc jasne ale bardzo smaczne. Wychodzi bardzo duzo ciasta, ale po prostu mozna upiec ile sie chce i reszcze ciasta wstawic do lodowki. Albo mozna upiec domek pierniczkowy, tradycja u duzo Szwedskich rodzin (zdjecia sa na przyklad tutaj , tutaj i tutaj ).
Swiatecne Pierniczki “Pepparkakor”
200 ml wody
200 ml melasu (zlotego syropu)
425 g cukru brazowego
250 g masla
2 lyzeczki proszku do pieczenia
2 lyzeczki zmielonych gozdzikow
2.5 lyzeczki zmielonego cynamonu
2 lyzeczki zmielonego imbiru
1 kg maki
Pierwszy dzien: Ugotowac wode, syrop i cukier. Wylac na maslo i dobrze rozmieszac. Dodac reszte skladnikow i wymieszac. Ciasto bedzie bardzo klejace, ale powinno takie byc! Nakryc i wstawic do lodowki na noc.
Drugi dzien: Cienko rozwalkowac ciasto i wyciac pierniczki za pomoca foremek. Wylozyc blache papierem do pieczenia i rozlorzyc na niej pierniczki. Rozgrzac piekarnik do 175 stopni i piec pierniczki przez 8 minut. Mozna lukrem udekorowac ostudzone pierniczki.
Smacznego!
Swiatecne Pierniczki “Pepparkakor”
200 ml wody
200 ml melasu (zlotego syropu)
425 g cukru brazowego
250 g masla
2 lyzeczki proszku do pieczenia
2 lyzeczki zmielonych gozdzikow
2.5 lyzeczki zmielonego cynamonu
2 lyzeczki zmielonego imbiru
1 kg maki
Pierwszy dzien: Ugotowac wode, syrop i cukier. Wylac na maslo i dobrze rozmieszac. Dodac reszte skladnikow i wymieszac. Ciasto bedzie bardzo klejace, ale powinno takie byc! Nakryc i wstawic do lodowki na noc.
Drugi dzien: Cienko rozwalkowac ciasto i wyciac pierniczki za pomoca foremek. Wylozyc blache papierem do pieczenia i rozlorzyc na niej pierniczki. Rozgrzac piekarnik do 175 stopni i piec pierniczki przez 8 minut. Mozna lukrem udekorowac ostudzone pierniczki.
Smacznego!
Ostatnią edycję dokonał moderator: