1/2 kostki margaryny (Kasia)
3/4 szklanki cukru + 1 cukier waniliowy
4 jajka
2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
truskawki
* Margarynę rozpuścic na małym ogniu. Zdjąć z gazu, dodać cukier i wymieszać. Wbić do tego 4 żółtka i stopniowo wsypać mąke (wymieszaną z proszkiem do pieczenia).
* Przełozyć ciasto na blachę (wysmarowana tłuszczem i posypaną bułką tartą) - wyrównać palcami, nakłuć widelcem w kilku miejscach. Podpiec ok. 8 minut w piekarniku w temp. 180 st.
* W tym czasie ubić na sztywno białko ze szczyptą soli. Przygotować truskawki.
*Wyjąć ciasto z piekarnika i wyłożyć na nie truskawki, następnie łyżką układać białko w kilku miejscach 'kupkami' (jesli ktoś lubi to dodatkowo można zrobić kruszonkę i zetrzeć ją na tarce już na białko).
Całośc włożyć do piekarnika i piec jeszcze ok 25 -30 min. w temp 180 st.
Ciasto jest słodkie i pyszne, wspaniale puszyste. Truskawki można zastąpić w końcówce lata agrestem.
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: