Pikantna zupa meksykanska z kurczakiem
Sopa de tortilla - zupa z tortilla, bo tradycyjnie podaje sie ja z cieniutkim paseczkami przyrumienionej w piekarniku kukurydzianej tortilli. Pikantna i aromatyczna, z dobrze zharmonizowana iloscia przypraw, a przy tym szybka i latwa do wykonania
1 srednia posiekana cebula
2-3 duze zabki posiekanego czosnku
2 lyzki oliwki
mala puszeczka (100g) marynowanych zielonych papryczek chile, posiekanych
1 puszka pomidorow (~420g)
4 szklanki rosolu z kurczaka
1 lyzeczka pieprzu cytrynowego
2 lyzeczki sosu Worcestershire
1 lyzeczka przyprawy chili
1-2 lyzeczki mielonego cuminu
1 lyzeczka przyprawy adobo (niekoniecznie)
1/2 lyzeczki sosu Tabasco
4 tortille
1 1/2 lyzki maki
1/2 szklanki wody
1/3 szklanki gestej kwasnej smietany
1/2 kg gotowanego lub pieczonego miesa z kurczaka, pokrojonego w kostke
sol i pieprz, do smaku
W duzym rondlu sauté pierwsze 3 skladniki, az cebula bedzie miekka, ale nie rumiana, okolo 5 minut. Dodac nastepne 9 skladnikow, zagotowac, zmniejszyc ogien i gotowac 20 minut. Dodac pokrojonego w kostke kurczaka i gotowac przez 5 minut, az mieso bedzie dobrze zagrzane. Make wymieszac z woda, dodac smietane i wlac do gotujacej sie zupy, gotowac na malym ogniu przez jeszcze 5 minut. Przed podaniem mozna posypac zupe posiekana swieza kolendra lub zielona pietruszka.
Paseczki tortilli mozna wlozyc na dno talerza i zalac goraca zupa lub tez posypac nimi zupe juz w talerzach. Mozna tez nie uzyc tortilli w ogole.
Sopa de tortilla - zupa z tortilla, bo tradycyjnie podaje sie ja z cieniutkim paseczkami przyrumienionej w piekarniku kukurydzianej tortilli. Pikantna i aromatyczna, z dobrze zharmonizowana iloscia przypraw, a przy tym szybka i latwa do wykonania
1 srednia posiekana cebula
2-3 duze zabki posiekanego czosnku
2 lyzki oliwki
mala puszeczka (100g) marynowanych zielonych papryczek chile, posiekanych
1 puszka pomidorow (~420g)
4 szklanki rosolu z kurczaka
1 lyzeczka pieprzu cytrynowego
2 lyzeczki sosu Worcestershire
1 lyzeczka przyprawy chili
1-2 lyzeczki mielonego cuminu
1 lyzeczka przyprawy adobo (niekoniecznie)
1/2 lyzeczki sosu Tabasco
4 tortille
1 1/2 lyzki maki
1/2 szklanki wody
1/3 szklanki gestej kwasnej smietany
1/2 kg gotowanego lub pieczonego miesa z kurczaka, pokrojonego w kostke
sol i pieprz, do smaku
W duzym rondlu sauté pierwsze 3 skladniki, az cebula bedzie miekka, ale nie rumiana, okolo 5 minut. Dodac nastepne 9 skladnikow, zagotowac, zmniejszyc ogien i gotowac 20 minut. Dodac pokrojonego w kostke kurczaka i gotowac przez 5 minut, az mieso bedzie dobrze zagrzane. Make wymieszac z woda, dodac smietane i wlac do gotujacej sie zupy, gotowac na malym ogniu przez jeszcze 5 minut. Przed podaniem mozna posypac zupe posiekana swieza kolendra lub zielona pietruszka.
Paseczki tortilli mozna wlozyc na dno talerza i zalac goraca zupa lub tez posypac nimi zupe juz w talerzach. Mozna tez nie uzyc tortilli w ogole.