Chleb z kminkiem
Chleb, na który ciasto wystarczy wymieszać łyżką albo mikserem. Najlepszy z kminkiem, ale można go robić z dowolnymi ziołami.
25 dag mąki pszennej
2,5 dag drożdży
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
1 łyżka kminku
2 łyżki płatków owsianych
1 szklanka wody
Mąkę wymieszać z solą, płatkami i kminkiem. Zrobić wgłębienie, wkruszyć drożdże, zasypać cukrem, zalać letnią wodą, wymieszać delikatnie. Odstawić do wyrośnięcia drożdży.
Wymieszać ciasto łyżką lub mikserem, odstawić do wyrośnięcia na pół godziny. Ponownie wymieszać, przełożyć do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy (nie trzeba wyrównywać powierzchni). Po wyrośnięciu piec w temperaturze 200°C ok. godziny.
Chleb, na który ciasto wystarczy wymieszać łyżką albo mikserem. Najlepszy z kminkiem, ale można go robić z dowolnymi ziołami.
25 dag mąki pszennej
2,5 dag drożdży
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
1 łyżka kminku
2 łyżki płatków owsianych
1 szklanka wody
Mąkę wymieszać z solą, płatkami i kminkiem. Zrobić wgłębienie, wkruszyć drożdże, zasypać cukrem, zalać letnią wodą, wymieszać delikatnie. Odstawić do wyrośnięcia drożdży.
Wymieszać ciasto łyżką lub mikserem, odstawić do wyrośnięcia na pół godziny. Ponownie wymieszać, przełożyć do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy (nie trzeba wyrównywać powierzchni). Po wyrośnięciu piec w temperaturze 200°C ok. godziny.