- Gru 22, 2004
- 22,404
- 0
- 0
Przepyszne, z przepisu Alforda z książki o ryżu http://www.amazon.com/gp/product/157965113...=books&v=glance (to ten od Home Baking)
1 szklanka ryżu arborio
0,5 szklanki piwa ciemnego
0,3 szklanki śmietanki gęstej 36%
2 szklanki bulionu warzywnego, kurzego albo wołowego
mala cebulka posiekana,
ząbek czosnku przeicśniety
oliwa
pieprz
0,3 szklanki startego grana padano, parmezanu, pecorino etc
Na oliwie zeszklic cebulę i czosnek, dodać ryż, minute mieszac, az cały będzie wymaziany. Dodać śmietanę. Kiedy śmietana zacznie być absorbowana, dodać piwo, poczekać aż zostanie wchłoniete i dodawać po pół szklanki bulionu. W sumie to trwa ok 15-20 minut. Kiedy ryz jest al dente dodać parmezan i mieszać. Podac na talerze, pieprzyć świeżo mielonym pieprzem, mozna posypac dodatkowo serem.
1 szklanka ryżu arborio
0,5 szklanki piwa ciemnego
0,3 szklanki śmietanki gęstej 36%
2 szklanki bulionu warzywnego, kurzego albo wołowego
mala cebulka posiekana,
ząbek czosnku przeicśniety
oliwa
pieprz
0,3 szklanki startego grana padano, parmezanu, pecorino etc
Na oliwie zeszklic cebulę i czosnek, dodać ryż, minute mieszac, az cały będzie wymaziany. Dodać śmietanę. Kiedy śmietana zacznie być absorbowana, dodać piwo, poczekać aż zostanie wchłoniete i dodawać po pół szklanki bulionu. W sumie to trwa ok 15-20 minut. Kiedy ryz jest al dente dodać parmezan i mieszać. Podac na talerze, pieprzyć świeżo mielonym pieprzem, mozna posypac dodatkowo serem.