- Wrz 25, 2004
- 20,571
- 2
- 0
A ja mam przepis z kuchni skandynawskiej. Bułeczki, które rosną gdy śpisz.
2,5 dag masła
szklanka mleka
2,5 dag drożdży
0,5 łyżeczki soli
1 jajko
0,5 kg mąki
mleko do posmarowania
Wieczorem przygotowac ciasto: rozpuścić masło, ostudzić(wszystkie składniki
muszą mieć temp. pokojową). Rozetrzeć drożdże w odrobinie mleka, dodać sól,
jajko, resztę mleka, masło i mąkę. Wyrobić gładkie ciasto. Wyłożyć na
posypaną mąką stolnicę i uformować 12 okrągłych bułeczek. Ułożyć na
posmarowanej tłuszczem i posypanej mąką blasze. Wstawić na noc na dolną półkę
lodówki. Rano rozgrzać piecyk do temp.250C, posmarować bułeczki mlekiem i
piec około 5 minut.
Przepis Yfci z forum Gazety Wyborczej
http://forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=7...6008817&v=2&s=0
Tutaj więcej zdjęć
http://forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=7...9902249&v=2&s=0
-------------------------------------------------------------------------------------
Właśnie nie wytrzymałam i nie pozwoliłam moim bułeczką długo leżakować w lodówce
już je gorące pałaszuję są doprawdy przepyszne.
Nie dodałam jak w przepisie stopionego masła lecz olej z pestek winogron,
którego zastosowanie sprawiło, że można było kształtować ładne bułeczki i ciasto się nie kleiło do rąk.
Troszkę też podsypałam bryłkę ciasta mąką.
Z przepisu wynika, iż bułeczek powinno być 12 ja jakimś cudem zrobiłam 16 sztuk. Piekłam 10 minut.
Polecam bardzo gorąco ten przepis gdyż jest to przepis dla leniwych, a takie lubię najbardziej
2,5 dag masła
szklanka mleka
2,5 dag drożdży
0,5 łyżeczki soli
1 jajko
0,5 kg mąki
mleko do posmarowania
Wieczorem przygotowac ciasto: rozpuścić masło, ostudzić(wszystkie składniki
muszą mieć temp. pokojową). Rozetrzeć drożdże w odrobinie mleka, dodać sól,
jajko, resztę mleka, masło i mąkę. Wyrobić gładkie ciasto. Wyłożyć na
posypaną mąką stolnicę i uformować 12 okrągłych bułeczek. Ułożyć na
posmarowanej tłuszczem i posypanej mąką blasze. Wstawić na noc na dolną półkę
lodówki. Rano rozgrzać piecyk do temp.250C, posmarować bułeczki mlekiem i
piec około 5 minut.
Przepis Yfci z forum Gazety Wyborczej
http://forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=7...6008817&v=2&s=0
Tutaj więcej zdjęć
http://forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=7...9902249&v=2&s=0
-------------------------------------------------------------------------------------
Właśnie nie wytrzymałam i nie pozwoliłam moim bułeczką długo leżakować w lodówce
już je gorące pałaszuję są doprawdy przepyszne.
Nie dodałam jak w przepisie stopionego masła lecz olej z pestek winogron,
którego zastosowanie sprawiło, że można było kształtować ładne bułeczki i ciasto się nie kleiło do rąk.
Troszkę też podsypałam bryłkę ciasta mąką.
Z przepisu wynika, iż bułeczek powinno być 12 ja jakimś cudem zrobiłam 16 sztuk. Piekłam 10 minut.
Polecam bardzo gorąco ten przepis gdyż jest to przepis dla leniwych, a takie lubię najbardziej