Kruchy placek z rabarbarem
Zwykly placek na cieniutkim spodzie z kruchego ciasta posypany kruszonka, bez ktorego wiosna bylaby troche niekompletna
Ciasto:
2 szklanki maki
1/2 lyzeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki cukru pudru
3/4 kostki masla
3 duze zoltka
1 lyzka gestej kwasnej smietany
1 kg rabarbaru
6 lyzek cukru
1/2 szklanki dzemu truskawkowego
Kruszonka:
185g maki
100g cukru
1/2 kostki masla
cukier waniliowy
Make przesiac z cukrem i proszkiem do pieczenia, dodac pokrojone na kawalki maslo i dokladnie posiekac. Dodac zoltka i smietane, zagniesc szybko ciasto (swietnie do tego nadaje sie malakser), uformowac w walek, zawinac w folie i schlodzic w lodowce przez conajmniej 30 minut.
Piekarnik rozgrzac do temperatury 180 st.C, ciasto zetrzec na grubej tarce do blachy 33x23cm i dokladnie wylepic nim dno. Podpiec w piekarniku az bedzie lekko zlociste, lekko wystudzic. Rabarbar umyc, osuszyc i pokroic na 1cm kawalki. Rozgrzac sucha, duza patelnie, wrzucic do niej rabarbar i posypac cukrem. Podgrzac na ostrym ogniu mieszajac, az rabarbar pusci sok - okolo 2-3 minut. Przelozyc rabarbar na durszlak i odsaczyc z nadmiaru soku.
Przygotowac kruszonke:
Make wymieszac z cukrem i cukrem waniliowym. Maslo roztopic w malym rondelku i bardzo mocno podgrzac i takim goracym zalac suche skladniki. Dobrze wymieszac. Przestudzone ciasto posmarowac cienko dzemem, wylozyc na nie odsaczony rabarbar, posypac lyzka startej bulki i na koncu posypac pokruszona kruszonka. Piec okolo 30-40 minut. Przestudzic i posypac cukrem pudrem.
Zwykly placek na cieniutkim spodzie z kruchego ciasta posypany kruszonka, bez ktorego wiosna bylaby troche niekompletna
Ciasto:
2 szklanki maki
1/2 lyzeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki cukru pudru
3/4 kostki masla
3 duze zoltka
1 lyzka gestej kwasnej smietany
1 kg rabarbaru
6 lyzek cukru
1/2 szklanki dzemu truskawkowego
Kruszonka:
185g maki
100g cukru
1/2 kostki masla
cukier waniliowy
Make przesiac z cukrem i proszkiem do pieczenia, dodac pokrojone na kawalki maslo i dokladnie posiekac. Dodac zoltka i smietane, zagniesc szybko ciasto (swietnie do tego nadaje sie malakser), uformowac w walek, zawinac w folie i schlodzic w lodowce przez conajmniej 30 minut.
Piekarnik rozgrzac do temperatury 180 st.C, ciasto zetrzec na grubej tarce do blachy 33x23cm i dokladnie wylepic nim dno. Podpiec w piekarniku az bedzie lekko zlociste, lekko wystudzic. Rabarbar umyc, osuszyc i pokroic na 1cm kawalki. Rozgrzac sucha, duza patelnie, wrzucic do niej rabarbar i posypac cukrem. Podgrzac na ostrym ogniu mieszajac, az rabarbar pusci sok - okolo 2-3 minut. Przelozyc rabarbar na durszlak i odsaczyc z nadmiaru soku.
Przygotowac kruszonke:
Make wymieszac z cukrem i cukrem waniliowym. Maslo roztopic w malym rondelku i bardzo mocno podgrzac i takim goracym zalac suche skladniki. Dobrze wymieszac. Przestudzone ciasto posmarowac cienko dzemem, wylozyc na nie odsaczony rabarbar, posypac lyzka startej bulki i na koncu posypac pokruszona kruszonka. Piec okolo 30-40 minut. Przestudzic i posypac cukrem pudrem.