- Sie 28, 2005
- 8,004
- 1,448
- 113
Chleb Rosyjski
Zakwas:
40 g zakwasu żytniego
150 g maki żytniej ( typ 1150 ew. żurkowa)
100 g wody
Wymieszać, odstawic na 6 godzin w temperaturze 30* C ( zostawiłam na noc w temperaturze kuchennej, ok 22*C)
Ciasto:
255 g zakwasu
200 g mąki żytniej ( typ 1150 ew. żurkowa) (użyłam żurkowej)
150 g mąki pszennej ( typ 650)
8 g soli
30 g patoki ( syropu buraczanego, miodu, golden syrup) ( dałam "der goldklare Sirup mit Karamellgeschmack"
1 g suchych drożdży ( opcjonalnie) - nie dałam
240 g wody.
Składniki wymieszać, przełożyć do miski wysmarowanej olejem, przykryć folią. ( mieszałam wyłącznie łyżką, krótko)
Pozostawić na ok. półtorej godziny w temperaturze 28-30*C
Wyrośnięte ciasto przełożyć na mokrą deskę i mokrymi rękami sformować bochenek. Starać się nie zgniatać ciasta zbyt mocno.
Przełożyć bochenek do formy, wygładzić mokrą ręką lub łopatką.
Formę przykryć ściereczką i pozostawic do wyrastania w temperaturze pokojowej na ok. 40 min.
Piekarnik rozgrzać do 210-220 stopni i piec 55-65 minut.
Przed wlożeniem chleba do pieca i przed wyjęciem spryskać bochenek wodą.
źródło: http://crucide.livejournal.com/
Smaczny, wilgotny, łagodny żytni chleb. Taki prosty w wykonaniu! Na foremkę o długości 30 cm dobrze by zrobić z półtorej porcji, bo z jednej - jak widać -jest dość niski. Włożyłam do zimnego piekarnika, wyjęłam upieczony po 60 minutach.
qd
Zakwas:
40 g zakwasu żytniego
150 g maki żytniej ( typ 1150 ew. żurkowa)
100 g wody
Wymieszać, odstawic na 6 godzin w temperaturze 30* C ( zostawiłam na noc w temperaturze kuchennej, ok 22*C)
Ciasto:
255 g zakwasu
200 g mąki żytniej ( typ 1150 ew. żurkowa) (użyłam żurkowej)
150 g mąki pszennej ( typ 650)
8 g soli
30 g patoki ( syropu buraczanego, miodu, golden syrup) ( dałam "der goldklare Sirup mit Karamellgeschmack"
1 g suchych drożdży ( opcjonalnie) - nie dałam
240 g wody.
Składniki wymieszać, przełożyć do miski wysmarowanej olejem, przykryć folią. ( mieszałam wyłącznie łyżką, krótko)
Pozostawić na ok. półtorej godziny w temperaturze 28-30*C
Wyrośnięte ciasto przełożyć na mokrą deskę i mokrymi rękami sformować bochenek. Starać się nie zgniatać ciasta zbyt mocno.
Przełożyć bochenek do formy, wygładzić mokrą ręką lub łopatką.
Formę przykryć ściereczką i pozostawic do wyrastania w temperaturze pokojowej na ok. 40 min.
Piekarnik rozgrzać do 210-220 stopni i piec 55-65 minut.
Przed wlożeniem chleba do pieca i przed wyjęciem spryskać bochenek wodą.
źródło: http://crucide.livejournal.com/
Smaczny, wilgotny, łagodny żytni chleb. Taki prosty w wykonaniu! Na foremkę o długości 30 cm dobrze by zrobić z półtorej porcji, bo z jednej - jak widać -jest dość niski. Włożyłam do zimnego piekarnika, wyjęłam upieczony po 60 minutach.
qd